AMSTERDAM - Bram Moszkowicz is dinsdag door de tuchtraad geschrapt van het tableau. Dit betekent dat hij zijn beroep van advocaat voor de rest van zijn leven niet meer mag uitoefenen.

Moszkowicz moest voor de tuchtrechter verschijnen omdat cliënten klachten had ingediend over niet nagekomen toezeggingen, het aannemen van cash betalingen en onvoldoende rechtsbijstand.

Deze klachten, evenals die van de deken van advocaten Germ Kemper, zijn gegrond verklaard. Moszkowicz verloor op alle punten. 

De Raad van Discipline heeft Moszkowicz strenger gestraft dan de Orde van Advocaten had geëist. De deken had gevraagd om een jaar schorsing, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De orde was een zaak tegen Moszkowicz begonnen omdat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen.

Beroep

Moszkowicz, die niet bij de uitspraak aanwezig was, gaat zoals vooraf aangekondigd in beroep tegen de uitspraak bij het Hof van Discipline. 

Een uitspraak volgt waarschijnlijk pas maanden later. Volgens zijn raadsman Gabriël Meijers betekent het aantekenen van beroep dat Moszkowicz voorlopig aan de slag kan blijven als advocaat. Het beroep heeft namelijk een schorsende werking.

"Het klopt dat wanneer de Raad van Discipline oordeelt dat een advocaat die van het tableau moet worden geschrapt zijn ambt kan blijven uitoefenen tot het Hof van Discipline een uitspraak doet in het hoger beroep, mits hij of zij binnen 30 dagen beroep aantekent", bevestigt een woordvoerster van de Orde van Advocaten aan NU.nl. 

Hoger beroep

Moszkowicz heeft aangegeven wel van plan te zijn om bij het hoger beroep van zijn tuchtzaak aanwezig te zijn.

Ook in het hoger beroep bij het Hof van Discipline zal hij niet zijn eigen verdediging voeren, maar worden bijgestaan door Meijers. ''Ik denk dat ik er dit keer bij zal zijn. Maar ik wil mijn beroepsgeheim niet schenden, dat zal het moeilijk maken’’, zei hij op Radio 538.

Schade

Moszkowicz heeft de integriteit van de advocatuur schade toegebracht, oordeelt de raad. Ook zou meermalen zijn gebleken dat hij de klachten niet serieus neemt. 

"De klachten zijn ernstig en talrijk", is de conlusie. Moszkowicz heeft "regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken". Voor de Raad van Discipline raken dit soort dingen "de kern van de advocatuur".

Merkwaardige dag

De advocaat sprak van een merkwaardige dag. ''Dit heeft me zwaar geraakt. Dit had niemand verwacht', stelde hij. ''Gelukkig kan ik in afwachting van het hoger beroep de advocatuur uitoefenen.''

Moszkowicz zei goede hoop te hebben dat het hof ''de maatregel ongedaan maakt". ''Ik heb daar alle vertrouwen in." Moszkowicz vindt niet dat hij de advocatuur in diskrediet heeft gebracht. Dat verwijt noemde hij zelfs pijnlijk.

''Ik vind juist dat ik goed handel. Ik ga mijn cliënten niet verlinken door mijn geheimhouding te schenden. Het belang van mijn cliënt stel ik boven mijn eigen belang. Ik ben geen verlengstuk van justitie. Niemand heeft er wat mee te maken wie mij betaalt, waarom en waar die fondsen vandaan komen", sprak hij. ''Dwarsliggers maken de rails recht", gebruikte Moszkowicz een metafoor om zijn woorden kracht bij te zetten.

Geen verbetering

De raad vreest dat er geen verbetering optreedt omdat hij geen blijk zou geven van inzicht in zijn problemen. De betalingen kwamen aan het licht door een artikel in NRC Handelsblad. Daarin stond dat de Belastingdienst vanwege de betalingen onenigheid met Moszkowicz had.

De advocatenorde stelde een onderzoek in en besloot uiteindelijk een tuchtzaak aan te spannen. De orde zag geen omstandigheden die de grote contante betalingen rechtvaardigden. De advocaat had volgens de orde over de betalingen moeten overleggen.

Teleurstellend

Meijers noemde de uitspraak en de uitkomst teleurstellend. Het is voor de beeldvorming vervelend dat Moszkowicz van het tableau is geschrapt en niet tijdelijk is geschorst, zoals de deken had voorgesteld, betoogde de raadsman.

"Maar in aanloop naar het hoger beroep maakt dat geen verschil, omdat hij gewoon kan doorwerken", legt Meijers uit. Hij en Moszkowicz hadden met alle scenario's rekening gehouden. "Ook hiermee."

"Bram Moszkowicz heeft mij uitstekend verdedigd en is voor mij persoonlijk de beste advocaat van Nederland", laat Geert Wilders in een reactie weten. "Geen Raad van Discipline die daar wat aan verandert voor mij."

Teeven

Moszkowicz heeft dinsdag telefonisch contact gezocht met staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Dat zei de bewindsman kort voor het begin van het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Teeven wilde niet zeggen waar het gesprek over ging. De staatssecretaris heeft in een vorige functie in de jaren 90 veel met Moszkowicz te maken gehad en zegt hem te kennen als een ''goede advocaat''. Hij voegde eraan toe: ''Ik vind het triest voor Moszkowicz wat hij allemaal meemaakt.''

Pijnlijke uitspraak

Collega-advocaat Gerard Spong stelt dat Moszkowicz zichzelf het een en ander kan verwijten. "Dit is een uitermate pijnlijke deformerende uitspraak voor Moszkowicz. Ik geloof dat hij een belangrijke tactische fout heeft gemaakt door niet te verschijnen voor de Raad van Discipline."

"Als hij daarnaar toe was gekomen, had hij kunnen uitleggen welke principiële bezwaren hij heeft tegen het melden van contante betalingen. Want daar zijn genoeg zinnige bezwaren tegen te bedenken."

Over andere verwijten die de raad benoemde, onder meer het declareren van niet verrichte werkzaamheden, zegt Spong: "Dat zijn toch vrij ernstige zaken. Als advocaat moet je je financiële huishouding gewoon op orde hebben."

Verbetering

Deken Orde van Advocaten in Amsterdam, Germ Kemper, die de tuchtzaak tegen Bram Moszkowicz aanspande, hield rekening met de mogelijkheid van verbetering van het gedrag van Moszkowicz ten opzichte van zijn cliënten en van de Orde.

"Ik stelde daarom een gedeeltelijk voorwaardelijke schorsing voor. De Raad is tot een andere afweging gekomen'', aldus Kemper.

Geen vertrouwen

Britta Böhler, advocate en bijzonder hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam: "Dit is een hele heftige straf. Dit raakt de kern van de advocatuur: de vertrouwensband met je cliënten en het naleven van de regels."

"Klaarblijkelijk was er geen vertrouwen dat Moszkowicz zijn leven zou beteren. Hij is al eerder bestraft, maar kennelijk heeft hij zich daar niets van aangetrokken", vervolgt Böhler. "Ik kan niet beoordelen of deze straf terecht is, dat is niet mijn plaats. We moeten voorzichtig zijn met wat we hierover zeggen. Deze straf is nog niet onherroepelijk."

"De straf betekent dat Moszkowicz niet meer tijdens een rechtszitting mag optreden in een toga. Zijn meester-titel staat daar los van, die houdt hij. Hij mag dus gewoon als jurist of juridisch adviseur aan de slag."

Bekijk beelden van de uitspraak van de tuchtrechter:

RTL Boulevard

De uitspraak tegen Moszkowicz heeft geen gevolgen voor zijn optredens in entertainmentprogramma RTL Boulevard, laat een woordvoerder van RTL4 in een reactie weten.

Dat Moszkowicz het volgens de tuchtrechter niet zo nauw zou nemen met de regels, is voor RTL geen reden afscheid van hem te nemen. ''Hij zit bij ons als crimedeskundige en niet als advocaat. Hij weet de materie goed over te brengen en dat is het belangrijkste voor ons.''

Boek

Moszkowicz komt in april volgend jaar met een nieuw boek waarin hij uithaalt naar de "krachten die hem de mond willen snoeren". Dat maakte zijn uitgever Bertram en de Leeuw dinsdag bekend.

In het boek, met de titel Onkruid, schrijft hij over "heilige boontjes, bleekneuzige betweters, kwetterende papegaaien en over het paard getilde grootheden van klein formaat". Hij spaart echter zichzelf ook niet, aldus de uitgeverij.

"In mijn eerste boek schreef ik al over onkruid: nooit eerder vond ik het nodig de halve waarheden en leugens die men in de media over mij debiteerde op andere wijze dan met het woord tegen te gaan. Niettegenstaande het feit dat ik als jonge advocaat al merkte dat dat gelijk stond aan onkruid wieden: je trekt wat uit en schraapt wat weg. Een paar dagen later kun je weer opnieuw beginnen."

Profiel Bram Moszkowicz

Moszkowicz uit ambt gezet

Bram Moszkowicz gaat in het hoger beroep bij het Hof van Discipline inhoudelijk in op de klachten die vijf cliënten tegen hem hebben ingediend. © NU.nl/anna eijsbouts-rinsema
Moszkowicz dinsdagavond bij zijn kantoor in Amsterdam. De topadvocaat werd dinsdag door de tuchtraad geschrapt van het tableau. Dit betekent dat hij zijn beroep van advocaat voor de rest van zijn leven niet meer mag uitoefenen. © NU.nl/anna eijsbouts-rinsema
Bram Moszkowicz is dinsdag door de tuchtraad geschrapt van het tableau. © ANP
Bram Moszkowicz werd in oktober uit zijn ambt gezet, omdat hij stelselmatig de regels van de advocatuur overtrad. © ANP
Moszkowicz moest voor de tuchtrechter verschijnen omdat klanten klachten had ingediend over niet nagekomen toezeggingen, het aannemen van cash betalingen en onvoldoende rechtsbijstand. Deze klachten, evenals die van de deken van advocaten Germ Kemper, zijn gegrond verklaard. Moszkowicz verloor op alle punten. © ANP
Moszkowicz, die niet bij de uitspraak aanwezig was, gaat in beroep tegen de uitspraak bij het Hof van Discipline. De Raad van Discipline heeft Moszkowicz strenger gestraft dan de de Orde van Advocaten had geëist, meldt De Telegraaf. De orde was een zaak tegen Moszkowicz begonnen omdat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen. © ANP
Moszkowicz komt dinsdagmiddag aan bij zijn kantoor. © ANP
Moszkowicz heeft de integriteit van de advocatuur schade toegebracht, oordeelt de raad. Ook zou meermalen zijn gebleken dat hij de klachten niet serieus neemt. © ANP
Gabriel Meijers, de advocaat van Bram Moszkowicz, staat dinsdag de pers te woord na afloop van de uitspraak in de tuchtrechtzaak. © ANP
De Raad van Discipline voorafgaand aan de uitspraak in de tuchtrechtzaak tegen Moszkowicz in de rechtbank in Amsterdam. © ANP