AMSTERDAM - Ruim de helft van de chemische bedrijven die de Inspectie SZW afgelopen jaar heeft bezocht, is niet goed op de hoogte van de risico's van het produceren, verhandelen en verwerken van gevaarlijke stoffen. 

Bij vijftien bedrijven was het zo bar en boos dat een boete is opgelegd of het werk is stilgelegd. Dat liet de voormalige Arbeidsinspectie maandag weten.

De inspectiedienst bezocht afgelopen jaar elfhonderd bedrijven in de aardolie-, chemie-, farmacie-, kunststof- en rubbersector. Te weinig preventieve maatregelen op het gebied van gevaarlijke stoffen kunnen bij werknemers op termijn leiden tot chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen, geheugenverlies, kanker en longaandoeningen.

Maatregelen

Veel van de bedrijven nemen wel maatregelen om medewerkers te beschermen, maar blijken vaak niet te kunnen onderbouwen dat de maatregelen ook werken. Dat geldt vooral voor ondernemingen die chemische stoffen produceren waar hun werknemers langdurig aan bloot staan, concludeert de inspectie.

Ruim vijfhonderd bedrijven hebben maatregelen voorgeschreven gekregen. Die bleken bij een hercontrole in 95 procent van de gevallen uitgevoerd te zijn. De inspectie is van plan de komende drie jaar chemische bedrijven scherper te controleren om ervoor te zorgen dat het personeel in deze sector gezonder kan werken.