ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 5 jaar cel en tbs geëist tegen de 18-jarige Wesley C. uit Rotterdam voor zijn betrokkenheid bij de 'Facebookmoord' op de 15-jarige Winsie Hau.

Hau werd 14 januari in de deuropening van haar ouderlijke woning in Arnhem neergestoken door de nu 15-jarige Jinhua K. uit Capelle aan den IJssel.

Jinhua K. verklaarde eerder dat hij Winsie neerstak in opdracht van Polly W. (15) en haar vriendje Wesley C.

Zij zouden via Facebook druk op K. hebben uitgeoefend en hem enkele tientjes in het vooruitzicht hebben gesteld, omdat Winsie op Facebook escapades van Polly met jongens uit de doeken heeft gedaan.

Vriendengroep

Jinhua reisde 14 januari vanuit Capelle aan den IJssel naar het ouderlijk huis van Winsie in Arnhem en stak daar met een mes op haar in.

Volgens het OM voerde hij een plan uit dat er al minstens een maand tevoren was. Polly wilde dat Winsie nog voor de kerst van 2011 uit de weg geruimd werd, zodat ze er na de vakantie op school geen last meer van zou hebben.

Wesley regelde Jinhua, die tegen hem opkeek en Polly regelde het adres en de tijden dat Winsie thuis was. Samen oefenden ze via Facebook, Skype en sms druk uit op de 14-jarige Jinhua, die volgens het OM tot veel bereid was om bij Wesley’s groep te kunnen horen. Ook kreeg Jinhua 20 euro per maand in het vooruitzicht gesteld.

Blind verliefd

Wesley zegt dat Polly, op wie hij blind verliefd was, het plan maakte. En dat hij Jinhua steeds probeerde te stoppen. Hoe Polly zich verdedigde, bleef vrijdag achter gesloten deuren. Het OM onderzocht of Polly en Wesley Jinhua ook angst inboezemden door suggesties te doen over banden met de Chinese maffia, maar dat blijkt onvoldoende uit het dossier.

Winsie overleed 19 januari. Ook haar vader werd aangevallen en raakte gewond. K. kreeg 1 jaar celstraf en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Tegen Polly W. werd afgelopen vrijdag al 5 jaar cel en tbs geëist. Volgens jeugdrecht zouden Wesley en Polly maximaal 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs kunnen krijgen.