ROTTERDAM - Vier Somaliërs die vorige week betrokken zouden zijn bij de beschieting van het marineschip Hr. Ms. Rotterdam voor de kust van Somalië, worden in Nederland vervolgd voor zeeroof.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag laten weten dat de vier, die nog op het schip vastzitten, via een videoverbinding aan de onderzoeksrechter in Rotterdam zijn voorgeleid.

Het is voor de tweede keer dat de Rotterdam tijdens een van de internationale antipiraterijmissies voor de Somalische kust is beschoten. Het viertal wordt ook verdacht van het plegen van geweld tegen Nederlandse militairen.

Personeel van de Rotterdam wilde een Iraans vissersschip, een dhow, controleren, omdat die vaker door Somaliërs worden gekaapt en worden gebruikt als moederschip van waaraf andere schepen worden aangevallen.

Brand

De boot bleek inderdaad ongeveer drie weken eerder gekaapt te zijn en de piraten schoten met automatische wapens, waarop de marine terug schoot. De boot vloog daardoor in brand.

De marinemensen hebben vervolgens 25 drenkelingen uit het water gehaald, die van de brandende boot waren gesprongen. Onder hen was de gegijzelde Iraanse bemanning.