UTRECHT - Utrecht vindt dat Europeanen in tijden van crisis nieuw vertrouwen nodig hebben in eigen stad, land en Europa.

Daarom staat de Europese droom centraal in het bidbook waarmee Utrecht zich kandidaat stelt als Culturele Hoofdstad 2018. Het bidbook wordt dinsdagmiddag gepresenteerd.

De Europese droom wil Utrecht onderzoeken met kunstenaars, wetenschappers en creatieve denkers. Het idee komt terug in ruim 160 evenementen die in het bidbook worden gepresenteerd.

Zo moet het Stationsgebied in 2018 een jaar lang podium zijn voor beeldende kunst en 'flitstheater' en laten kunstenaars en ontwerpers zich inspireren door de Utrechtse architect Gerrit Rietveld en door schilder Caravaggio.

Kosten

Het culturele jaar gaat Utrecht zo’n 65 miljoen euro kosten, schat de organisatie. Gemeente en provincie betalen 28 miljoen euro, het Rijk en verschillende fondsen daarnaast nog eens 15 miljoen euro. De rest wordt betaald uit sponsorgeld.

Naast Utrecht willen ook Leeuwarden, Den Haag, Eindhoven en Maastricht culturele hoofdstad 2018 worden.

Vrijdag moeten alle bidbooks zijn ingeleverd bij het ministerie van Cultuur. Wie naar de tweede ronde mag zal eind november blijken. In augustus 2013 stuurt het ministerie haar advies voor een kandidaat naar Brussel.