AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz en de Belastingdienst hebben een schikking getroffen over de boetes die hem waren opgelegd voor belastingontduiking.

Moszkowicz heeft dat maandag  laten weten. Hij heeft de hoogte van het schikkingsbedrag niet bekend gemaakt.

''Dat heb ik zo afgesproken met de fiscus'', aldus de advocaat. De Belastingdienst had Moszkowicz voor 4 ton aan boetes opgelegd.

De boetes komen voor rekening van Moszkowicz' eigen BV. De maatschap Moszkowicz Advocaten, die wordt geleid door zijn broers, hoeft geen boete te betalen en de naheffingen van de Belastingdienst zijn daarvoor komen te vervallen.

De bekende strafadvocaat heeft zich in mei uit het familiebedrijf losgemaakt. De zaak draaide om ontdoken inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting. De hoogste boete die de fiscus had opgelegd, was 215.000 euro.

Opzettelijk

De fiscus stelde eerder dat Moszkowicz ''structureel bezig is geweest opzettelijk zaken te verhullen'. Er was sprake van ''een patroon, een structureel karakter en listigheid', vindt de inspecteur.

De fiscus begon het onderzoek naar de vermeende malversaties van Moszkowicz in 2007.

Moszkowicz had de rechtbank tevergeefs gevraagd de hele zaak achter gesloten deuren te behandelen. Alleen het deel over de aanslagen was besloten, het deel over de boetes openbaar.

Tuchtzaken

Moszkowicz is momenteel ook verwikkeld in tuchtzaken, onder meer over het aannemen van contant geld van cliënten, zonder daar melding van te maken bij de deken waartoe hij verplicht was. Advocaten zijn hiertoe verplicht als het om meer dan 15.000 euro gaat.

In deze zaak doet de rechter dinsdag uitspraak.

Ook moest de advocaat voor de rechter verschijnen vanwege onder meer het beledigen van een Amsterdamse rechter, die vorig jaar het proces tegen PVV-leider Geert Wilders voorzat.

De advocaat zei in een interview met De Telegraaf: "Er waren onthutsende opmerkingen van rechters en het niveau van sommige advocaten van benadeelden was beschamend."