WILLEMSTAD - Gerrit Schotte heeft zich zondagavond (lokale tijd) teruggetrokken uit de besprekingen voor een nieuwe regering met Pueblo Soberano van Helmin Wiels.

Volgens Schotte, leider van de partij MFK, is Wiels bang voor de verantwoordelijkheid om als grootste partij een regering te leiden.

De oud-premier van Curaçao laat verder weten dat Wiels in plaats van serieus te onderhandelen, zijn gesprekspartners dagelijks beledigt in diens radioprogramma.

Bereidwilligheidsverklaring

Schotte tekende net als Wiels en de derde vermeende coalitiepartij MAN afgelopen week een bereidwilligheidsverklaring. Maar die trekt de MFK-leider nu in.

Hij daagt Wiels uit met andere partijen een coalitie te gaan vormen en zijn verantwoordelijkheid te nemen door premier te worden. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano met andere partijen een coalitie kan vormen.

Zetelverdeling

De MFK van Schotte, Pueblo Soberano van Wiels en partij MAN van Charles Cooper vormden van 2010 tot 2012 een regering, waarbij de MFK de grootste partij was.

Na de parlementsverkiezingen van 19 oktober van dit jaar behaalden de drie partijen weer een meerderheid, maar kreeg Pueblo Soberano ruim duizend stemmen meer dan MFK. Net als de partij van Schotte heeft de partij nu 5 zetels in het parlement dat 21 zetels telt.