ZEIST - Oktober 2012 gaat de boeken in als een natte maand, vooral in de kustgebieden. Lokaal viel meer dan 160 millimeter.

Dat meldt weerwebsite Weeronline zondag.

De regen viel voornamelijk in de eerste twee weken. Toen viel er net zoveel neerslag als normaal in de hele maand. Het Zeeuwse plaatsje Cadzand had het in oktober het zwaarst te verduren: daar viel 177 millimeter.

Gewoonlijk blijft de meter deze maand aan de kust steken op 90 à 100 millimeter. In het binnenland was het een stuk minder nat. In delen van Noord-Brabant, Limburg en Drenthe viel zo'n 60 millimeter.

Oplopen

Omdat het de komende dagen gaat regenen, kunnen deze cijfers nog iets oplopen. Vaak zijn er in oktober zware stormen door de overgang van warm zomerweer naar kouder herfstweer, maar die bleven dit jaar uit.

Weeronline schat dat de gemiddelde oktobertemperatuur in De Bilt uitkomt op zo'n 10,5 graden. Als dat klopt, was oktober 0,2 graad kouder dan gemiddeld.

Zon

De zon liet zich deze maand net zoveel zien als voorgaande jaren, namelijk 110 uur. Maandag ging zelfs de boeken in als de warmste 22 oktober ooit. Toen schoot de maximumtemperatuur naar 22 graden in de Bilt. Ook op veel andere plekken werd het 20 graden of meer.

In het laatste weekend van oktober werd het juist behoorlijk koud. In Twente vroor het 10,2 graden.