AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagochtend gewaarschuwd voor gladde wegen door vorst in grote delen van het land.

Voor de nacht van zaterdag op zondag wordt opnieuw op veel plaatsen lichte tot matige vorst verwacht, meldt weeronline.nl zaterdag. De temperatuur kwam voor het eerst in grote delen van het land onder het vriespunt.

Vrijdagnacht zijn voor het eerst dit jaar weer strooiwagens de weg op gegaan. In onder meer Zuid-Holland, Gelderland en Limburg moest worden gestrooid op stalen bruggen.

Ten oosten van de lijn Groningen tot Roozendaal werd het -1 tot -2, in Twente daalde het kwik tot -5 graden. Vrijdagavond viel in het grensgebied tussen Groningen en Friesland ook de eerste natte sneeuw.

Wintertijd

Zaterdagnacht wordt opnieuw kou verwacht. Bij de overgang naar de wintertijd kan het plaatselijk matig vriezen met 5 graden onder nul. Overdag wordt het hooguit 8 graden met een afwisseling van stapelwolken en zon. Ook zondag blijft het droog.

Vorig jaar was het bij het ingaan van de wintertijd nog een graad op 12 als minimumtemperatuur. Zaterdagnacht kan een uur langer worden geslapen. Om 03.00 uur wordt de klok weer teruggezet. Daardoor wordt het 's avonds eerder donker.

Bekijk het actuele weerbericht 

Bekijk de actuele verkeersinformatie