AMSTERDAM - De nabestaanden van slachtoffers van de zogenoemde dodenvluchten zijn overtuigd van Julio Poch's betrokkenheid.

Dat zegt een woordvoerder van de organisatie Hijos, die een deel van de nabestaanden bijstaat in het megaproces dat gepland staat op 28 november.

Poch wordt met zeven anderen ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de zogenaamde vluchten des doods. Hij is verdachte in dertig zaken. Hierbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983) gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Het is de eerste keer dat verdachten van de dodenvluchten worden berecht.

Logboeken

Poch beweert part noch deel te hebben gehad aan de vluchten. Hij kon naar eigen zeggen de toestellen die de vluchten uitvoerden niet besturen en uit logboeken zou ook blijken dat hij nooit de bewuste vluchten gevlogen heeft.

Hijos gelooft weinig van het verweer van Poch, omdat zij menen dat de vluchten uiterst geheim waren en er daarom geen gegevens van bestaan.

Volgens de zegsman van Hijos is de rechtszaak erg belangrijk omdat de dodenvluchten emblematisch zijn voor de misdaden tegen de menselijkheid die werden gepleegd tijdens de dictatuur. "Het staat bij iedereen in het geheugen gegrift", aldus de woordvoerder.

Uitgesteld

Het proces tegen Poch zou donderdag van start gaan, maar werd uitgesteld omdat er plotseling een nieuwe aanklager was aangesteld die zich nog in de zaak moet verdiepen.

In totaal staan er 67 verdachten terecht. De Nederlands Argentijnse Poch, voormalig Transavia-piloot, zit vast in afwachting van zijn proces.