MAASTRICHT - Maastricht heeft naar eigen zeggen het meest Europese bod als kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

En net als Eindhoven noemt Maastricht zich de proeftuin van Europa, maar de Limburgse hoofdstad benadrukt daarbij de samenwerking over de grenzen heen met Belgische en Duitse steden.

Dat bleek vrijdag bij de presentatie van het definitieve bidboek in Maastricht.

Het bidboek wordt dinsdag ingediend bij de Nederlandse regering.

Met cultuur als bindmiddel wil Maastricht & Euregio 2018 nieuwe verbindingen tussen mensen en cultuurinstellingen over de grenzen heen tot stand brengen en zo het oude Europa nieuw leven inbrengen, aldus de organisatie.

''Dit gebied, gelegen op het snijpunt van de Germaanse en Romaanse cultuur, is bij uitstek geschikt om als proeftuin voor de toekomst van Europa te dienen.''

Vogel

Maastricht gebruikt in zijn kandidatuur het symbool van de vogel die boven Europa vliegt en vele talen spreekt, net zoals in de Euregio rond Maastricht. Voor het bod trekken Maastricht en omliggende steden en overheden 80 miljoen euro uit, waarvan 60 miljoen al is gegarandeerd.

Maastricht is kandidaat samen met de steden Luik, Hasselt, Aken, Heerlen, Sittard-Geleen, Genk en Tongeren. Verder doen beide provincies Limburg, de provincie Luik, de regio Aken en de Duitstalige gemeenschap van België mee.

Nederland en Malta mogen in 2018 ieder een Culturele Hoofdstad leveren. Voor Nederland zijn Utrecht, Maastricht, Leeuwarden, Eindhoven en Den Haag in de race.