ARNHEM - De 16-jarige Polly W. uit Arnhem, die verdacht wordt van het laten vermoorden van haar gewezen hartsvriendinnetje Winsie Hau (15), de zogenoemde Facebookmoord, moet 5 jaar cel en tbs opgelegd krijgen.

Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag, meldde advocaat Bram Moszkowicz aan het ANP.

Winsie Hau werd 14 januari in de deuropening van haar ouderlijke woning in Arnhem neergestoken door de nu 15-jarige Jinhua K. uit Capelle aan den IJssel.

Winsie overleed 19 januari. Ook haar vader werd aangevallen en raakte gewond. K. kreeg 1 jaar celstraf en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Jeugddetentie

De zitting tegen Polly W. speelt zich af achter gesloten deuren. Het OM wil daarom de strafeis nog niet bevestigen.

Volgens jeugdstrafrecht is de maximumstraf voor 16-jarigen 2 jaar jeugddetentie, al dan niet met jeugd-tbs. Het lijkt erop dat het OM heeft gevraagd om toepassing van volwassenenstrafrecht.

Opdracht

Jinhua K. verklaarde eerder dat hij Winsie neerstak in opdracht van Polly W. en haar nu 18-jarige vriendje Wesley C. uit Rotterdam.

Zij zouden via Facebook druk op K. hebben uitgeoefend en hem enkele tientjes in het vooruitzicht hebben gesteld, omdat Winsie op Facebook escapades van Polly met jongens uit de doeken heeft gedaan.

Vriendengroep

K. zou mede gezwicht zijn om bij de vriendengroep van Wesley te horen, gelooft het OM. Jinhua reisde 14 januari vanuit Capelle aan den IJssel naar het ouderlijk huis van Winsie in Arnhem.

Hij belde aan en vroeg aan het broertje van Winsie of hij haar kon spreken. K. zou, voordat hij haar in hals en gezicht stak, hebben gezegd: ''Sorry, ik moet dit doen''. Toen Winsie's vader te hulp snelde, stak K. ook hem met zijn mes, in het gezicht en handen.

De rechtszaak tegen Polly verloopt emotioneel. Voorafgaand aan de zitting gaf de moeder van Winsie Polly’s moeder een klap, bevestigt de rechtbank. Ook later werd de zitting onderbroken toen emoties Winsies moeder haar haast teveel werden.

Maandag staat Wesley C. terecht.

'Draconisch'

Polly's advocaat Bram Moszkowicz noemt de eis ''draconisch en absurd''. Hij wil dat de rechtbank het onderzoek heropent, zodat deskundigen zich nog kunnen uitlaten over het effect van tbs op zijn 16-jarige cliënte. Mocht de rechtbank een 'volwassen' straf inderdaad overwegen, dan wordt de zaak heropend.

Volgens Moszkowicz is Polly onschuldig en moet vrijspraak volgen. Twee deskundigen inzake jeugd-tbs zijn - volgens een verbolgen Moszkowicz - door het OM niet één keer gevraagd naar hun mening over volwassen-tbs voor een 16-jarige. De rechtbank doet maandag 12 november uitspraak.