ROTTERDAM - Een overgrote meerderheid van de Rotterdammers (98 procent) is niet geneigd de portemonnee te trekken voor de opvang van ongeveer 20.000 vluchtelingen die zonder verblijfsvergunning in de havenstad verblijven.

De overheid zou dat moeten doen.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef via internet van Maurice de Hond onder 1200 Rotterdammers. De enquête vond plaats onder inwoners tussen de 21 en 68 jaar.

Bijna 10 procent van de ondervraagden vindt dat vluchtelingen niet welkom zijn in de stad en dat zij van niemand steun moeten krijgen. Als de overheid de kosten niet draagt, komen maatschappelijke organisaties op een tweede plek om vluchtelingen te steunen.

2 procent

Van de Rotterdammers wil maar 2 procent geld geven voor de opvang van deze mensen en 12 procent is bereid om voor hen vrijwilligerswerk te doen.

De reden dat mensen vluchten, vinden Rotterdammers niet zo belangrijk. Toch kan een vlucht om economische reden het minst op begrip rekenen (5 procent).

Begrip

De enquête is gehouden in het kader van de start van een campagne van de Pauluskerk Vluchtelingenwerk om meer begrip voor deze groep mensen te krijgen.

''Veel vluchtelingen raken steeds meer in de verloedering. Zij proberen onder erbarmelijke omstandigheden het hoofd boven water te houden'', aldus de Pauluskerk. Steeds meer vluchtelingen bezoeken de medische dienst en het spreekuur van de Pauluskerk Vuchtelingenwerk.