WILLEMSTAD - Jurist en oud-politicus Glenn Camelia gaat onderzoeken of partijen op Curaçao een kabinet kunnen vormen.

Dat heeft waarnemend gouverneur op Curaçao, Adele van der Pluijm-Vrede, hem donderdag (lokale tijd) gevraagd.

Speerpunten zijn de verbetering van het onderwijs, de slechte financiële situatie, de aanpak van criminaliteit en het hervormen van de volksgezondheidssector. De bouw van een nieuw ziekenhuis is hiervoor van groot belang.

De informatie-opdracht voor Camelia houdt verder in dat een nieuw kabinet moet werken aan ‘stabiliteit en rust in de samenleving, alsmede aan breed gedragen vertrouwen in het bestuur dat bijdraagt en gebaseerd is op onderling respect.'

Visie

Ook zou een nieuw kabinet een visie op de toekomst van de (staatkundige) verhouding tussen Curaçao en de andere landen in het Koninkrijk moeten ontwikkelen. Camelia heeft de opdracht aanvaard en zal uiterlijk 5 november rapporteren.

Eerder op de dag tekenden de partijen Pueblo Soberano van Helmin Wiels, MFK van Gerrit Schotte en MAN van Charles Cooper een bereidwilligheidsverklaring om een coalitie te vormen.

De drie partijen werkten de afgelopen twee jaar samen in het kabinet van Gerrit Schotte.

Ivar Asjes

In de media wordt Ivar Asjes als beoogd premier gezien. Hij is de afgelopen twee jaar werkzaam geweest als voorzitter van het parlement en is afkomstig van de partij Pueblo Soberano: sinds de parlementsverkiezingen van 19 oktober de grootste partij.

Schotte zou op zijn beurt de functie van parlementsvoorzitter op zich nemen, zo wordt er gespeculeerd.