AMSTERDAM - Fokker-topman Hans Büthker is zeer te spreken over de uitkomst van het JSF-rapport van de Algemene Rekenkamer. 

Dat zegt de operationeel directeur van het Nederlandse technologiebedrijf in gesprek met NU.nl.

Uit afzonderlijke rapporten van de Algemene Rekenkamer en het ministerie van Economische Zaken blijkt dat het een stuk goedkoper is wanneer Nederland deel blijft uitmaken van het JSF-project. Met continuering van het project wordt minimaal 150 miljoen euro bespaard.

Daarmee lijken de opdrachten die de Nederlandse luchtvaartindustrie aan het JSF-project heeft overgehouden verzekerd van hun toekomst.

Wat Büthker betreft is de overheid in de eerste paar jaren van het JSF-project heel consistent geweest. "Maar wat er de afgelopen maanden is geroepen is wat ons betreft niets minder dan verkiezingsretoriek. Als je eenvoudigweg kijkt naar de feiten is het een heel vreemd moment geweest om dit project ter discussie te stellen. Gelukkig bewijst het rapport van de Rekenkamer ons gelijk."

Büthker is de regering Kok dan ook dankbaar dat destijds voor de JSF is gekozen. "Concurrenten als de Saab Grippen leveren de Nederlandse bedrijven veel minder werk op. Dat potentiële volume aan opdrachten is een stuk kleiner omdat er veel minder worden gebouwd."

Meerdere varianten

Fokker maakt onder meer de complete bedrading en alle deuren en klepjes van bijvoorbeeld de bewapening en de brandstoftank. "Het is een voor de radar onzichtbaar toestel, dus alles zit onderhuids en dat moet goed afgedekt zijn", legt Bütkher uit. Ook worden de stuurvlakken (flaps) en de vanghaak voor de vliegdekschip-variant, de F-35C, door het Nederlandse bedrijf geproduceerd.

"Dat is ook het goede aan deze opdracht. We maken niet alleen onderdelen voor de versie die Nederland wil gaan vliegen, maar ook voor de F-35C. We werken mee aan alle 3200 kisten die nu in bestelling staan."

"Ook de afspraken met Lockheed zijn uitstekend", vervolgd Büthker. "Voor iedere euro die Nederland in het project stopt, komt 2 euro aan opdrachten voor Nederlandse bedrijven terug. Bij andere projecten is dat vaak niet meer dan 30 procent op je investering. Dus dat is heel aantrekkelijk. Dat heeft de regering destijds heel goed gedaan."

Doemscenario

Bütkher over de status van het project: "Er wordt al tien jaar aan gewerkt. Het productieproces is al opgestart. In Nederland zijn op dit moment 1.100 mensen aan het werk. We maken nu onderdelen voor een serie van 40 vliegtuigen, maar er staan al 3.200 JSF's in order, waar voor ons in totaal minstens 30 jaar lang opdrachten aan vast hangen, die per productiefase van 1 à 2 jaar worden uitgegeven."

Voor Büthker is het een doemscenario als dat werk uit Nederland wordt weggehaald. "Het zou heel zuur zijn als al het werk en geld dat de afgelopen tien jaar in het project is gestoken voor niets is geweest."