WINSCHOTEN - De twee verdachten die zijn aangehouden voor een reeks van brandstichtingen in Winschoten hebben bekend.

Ze zijn verantwoordelijk voor 17 branden in het centrum van de plaats, vooral in leegstaande panden. Dat meldde de politie donderdag.

Het gaat om een man en een vrouw uit Winschoten, beiden 26 jaar. Naar aanleiding van de branden stelde burgemeester Pieter Smit van Oldambt, waar Winschoten onder valt, een noodverordening in.

Ook werden bewakingscamera's in de binnenstad geplaatst. De noodverordening is donderdag ingetrokken.

Coniferenbrand

Het tweetal heeft bekend dat het 17 branden heeft gesticht, deels individueel en deels samen. Het gaat om 11 branden in en bij panden, 5 schuttingen en één keer een coniferenbrand. Over hun motief is nog niets bekend. Zij worden nog verhoord. Hun voorarrest is met 90 dagen verlengd.

Ook meldde de politie dat er opnieuw een aanhouding is verricht in verband met een brand bij een supermarkt in Winschoten. Het gaat om een 17-jarige jongen. De politie kwam hem op het spoor nadat beelden van een bewakingscamera op YouTube waren gezet. Daarop is hij herkend. De jongen heeft inmiddels bekend.

Volgens de politie staat deze brandstichting los van de reeks waarvoor zijn plaatsgenoten verantwoordelijk zijn.

Drie branden

Drie branden in Winschoten zijn nog steeds niet opgelost. Het aangehouden tweetal lijkt daar niet de hand in te hebben gehad, aldus de politie. Meer aanhoudingen sluit de politie daarom niet uit.