DEN HAAG - Twee Turkse mannen willen via het gerechtshof in Den Haag alsnog bewerkstelligen dat secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, Joris Demmink, wordt vervolgd.

De advocaat van het tweetal, Adèle van der Plas, heeft dat woensdag gemeld. Demmink is volgens hen schuldig aan verkrachting en seksueel misbruik van kinderen.

De mannen hebben twee keer eerder aangifte gedaan tegen de hoogste ambtenaar van Justitie, maar het Openbaar Ministerie (OM) besloot beide keren Demmink niet te vervolgen.

Nu is een zogeheten artikel-12-procedure in gang gezet, waarbij de vermeende slachtoffers het hof vragen alsnog opdracht te geven aan het OM Demmink te vervolgen.

Hotelkamer

De aangevers zijn volgens eigen zeggen ook door Demmink verkracht, toen zij 12 en 14 jaar oud waren, aldus Van der Plas. De Turkse politie zou hen hebben geronseld en naar Demminks hotelkamer hebben gebracht.

Het OM liet in februari weten geen reden te zien voor een strafrechtelijk onderzoek naar de secretaris-generaal. Justitie twijfelde aan de betrouwbaarheid van de aangifte. Gezien de ernst van de beschuldiging heeft de Rijksrecherche toch verder onderzoek gedaan. Daaruit bleek niet dat Demmink in de bewuste periode in Turkije was.