RIJSWIJK - Een man die zich jaren onterecht heeft voorgedaan als arts, is vorige week aangehouden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Hij wordt verdacht van titelmisbruik, valsheid in geschrifte en oplichting. Dat meldde de inspectie woensdag.

De man werkte minstens 8 jaar als bedrijfsarts bij de arbodienst en vervolgens als behandel-coördinator-arts in de geestelijke gezondheidszorg. Ook deed hij zich voor als arts of gynaecoloog om medicijnen te bestellen bij een aantal apotheken.

Na een melding bij de inspectie bleek dat hij niet geregistreerd stond in het BIG-register, het verplichte registratiesysteem voor zorgverleners met een beschermde medische titel.

Bevoegdheid

Het BIG-register is juist bedoeld om duidelijkheid te bieden over bevoegdheden van medici en ''patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners", aldus de inspectie. ''Het valt het veld dan ook aan te rekenen dat er geen controle is uitgevoerd bij het BIG-register."

Na zijn aanhouding heeft de neparts zijn daden direct bekend. Begin 2013 moet hij voorkomen bij de strafrechter. Sowieso legt de inspectie hem een bestuurlijke boete op die kan oplopen tot 3350 euro.