AMSTERDAM - De kunstroof vorige week uit de Rotterdamse Kunsthal heeft mogelijk een link met de grote cocaïnevangst twee weken geleden in Antwerpen.

Met de opbrengst van de schilderijen zou de rekening van de mislukte drugsdeal moeten worden vereffend.

Een hooggeplaatste buitenlandse politiefunctionaris heeft dat gezegd tegen museumbeveiligingsexpert Ton Cremers, schrijft Het Parool woensdag.

De achtduizend kilo cocaïne had een groothandelswaarde van 280 miljoen euro en een straatwaarde van meer dan een half miljard euro. De coke, verstopt in een lading bananen, was op weg naar Nederland.

De recherche heeft dinsdag nog eens drie mensen opgepakt in verband met de cocaïnevondst, meldde het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een 44-jarige verdachte uit Waalwijk en twee mensen van 45 en 29 jaar uit Hendrik-Ido-Ambacht. Eerder waren al vijf mensen aangehouden.

Politie

De politie in Rotterdam blijft op de vlakte over het mogelijke verband. Een woordvoerder wil in een reactie niet zeggen of er inderdaad een connectie is en of er onderzoek naar wordt gedaan. Wel worden alle opties opengehouden.

De cocaïnevondst was met afstand de grootste die in Nederland en België is gedaan. Of de rekening van de mislukte deal kan worden vereffend is nog maar de vraag. De zeven gestolen doeken hebben een geschatte waarde van tussen de vijftig en honderd miljoen euro.

Spoorloos

De daders van de schilderijenroof zijn spoorloos. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond opnieuw aandacht aan de zaak.

De politie heeft 20 nieuwe tips gekregen naar aanleiding van de uitzending. Eerder meldden zich al negentig tipgevers bij de politie.