BREDA - Directeur Gerard Spiering en veiligheidscoördinator Hans de K. van Chemie-Pack in Moerdijk hebben woensdag in hun strafzaak ontkend dat regels structureel en bewust werden overtreden.

''Chemie-Pack was geen cowboybedrijf’’, zei de veiligheidscoördinator.

Gedetailleerde vragen van de rechtbank over de vergunningen en veiligheidsvoorschriften lieten de beide verdachten tijdens openbaar verhoor woensdag onbeantwoord. Maar het was ten strengste verboden om open vuur te gebruiken.

De containers met halffabrikaat die op de dag van de enorme brand op het buitenterrein stonden, mochten daar staan. Er werd regelmatig geoefend met kleine blusmiddelen en de bedrijfshulpverlening heeft op die rampzalige dag uitstekend gefunctioneerd, somde de veiligheidscoördinator op. ''Je struikelde bij wijze van spreken over de waarschuwingsbordjes’’, voegde directeur Spiering toe.

Vergunning

Het Openbaar Ministerie verdenkt in totaal drie mensen van Chemie-Pack van leidinggeven aan brandstichting en overtreding van vergunningvoorschriften.

Directeur Spiering legde uit dat hij in grote lijnen bekend was met de vergunningen maar dat ze te complex zijn om uit het hoofd te kennen. ''Ik wist niet van de hoed en de rand.’’

Hij erkende dat het bedrijf op sommige momenten ‘bomvol’ stond met gevaarlijke stoffen, dat het steeds drukker werd en dat Chemie-Pack de grenzen van de groei had bereikt. De dreiging bestond dat regels moesten worden overtreden maar zover was het nog niet, benadrukte hij.

Gasbrander

Op het moment dat de rampzalige brand op 5 januari 2011 uitbrak, was directeur Spiering op wintersport. Direct bij terugkomst laat in de nacht hoorde hij de eerste geruchten over de oorzaak: het gebruik van een gasbrander om een bevroren membraampomp te ontdooien.

En terwijl de betrokken medewerker heeft verklaard dat hij zijn fout direct heeft opgebiecht aan zijn directeur, vertelde Spiering woensdag dat de werknemer daags na de brand met zijn hand op het hart heeft gezegd dat hij dat niet heeft gedaan.

Veiligheidscoördinator

Veiligheidscoördinator Hans de K. wist niet dat regelmatig een gasbrander werd gebruikt om een haperende membraampomp in de winter te ontdooien. En als hij die dag wel had gezien dat de betrokken medewerker de gasbrander hanteerde? ''Dan had ik hem in de Sahara begraven met de brander in z’n reet.’’

De strafzaak gaat vrijdag verder.