AMSTERDAM - Het voortzetten van de testfase van de Joint Strike Fighter (JSF) is een stuk goedkoper dan het nu af te blazen. 

Door gewoon door te gaan wordt een bedrag van minimaal 150 miljoen euro bespaard, schrijft de De Telegraaf woensdag.

De conclusie staat in een rapport van de Algemene Rekenkamer die in handen in is van de krant.

Volgens de rekenmeesters is stoppen met het project voor de opvolger van de F-16 dan ook 'een niet voor de hand liggende optie'.

Een rapport van het ministerie van Economische Zaken, dat eveneens in handen is van de krant, pleit ook om door te gaan met de JSF. De introductie van het toestel zou Nederlandse bedrijven miljarden euro's extra omzet op kunnen leveren plus 75 duizend manjaren werk. Dat is weer aantrekkelijk voor de fiscus, stellen de onderzoekers.

Onderzoeken

Beide onderzoeken worden donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De JSF zorgt al jaren voor discussie in Den Haag. Voor het zomerreces keerde zich een meerderheid van de Kamer tegen het idee.

Omdat stoppen grote financiële consequenties zou hebben, wilde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) eerst een onderzoek laten uitvoeren.

Lekken

Het ministerie van Defensie is een onderzoek begonnen naar het lekken van de twee rapporten over de JSF.

De Algemene Rekenkamer en het Amsterdamse onderzoeksbureau SEO zouden de rapporten over de gevolgen van terugtrekking uit het JSF-project donderdag publiceren. Maar De Telegraaf bleek al in het bezit te zijn van beide documenten. Daarop werd de publicatie van beide rapporten met een dag vervroegd.

Waarnemend secretaris-generaal Frits Herman De Groot heeft opdracht gegeven voor het onderzoek. De woordvoerder verwacht dat het onderzoek ongeveer 6 weken in beslag neemt.