AMSTERDAM - Bijna alle Nederlandse veehouders overtreden massaal de regels rondom dierenwelzijn. Hierdoor lopen jaarlijks honderden miljoenen dieren gezondheidsklachten op.

Dat zeggen de stichtingen Dier & Recht en Varkens in Nood woensdag in Trouw op basis van tientallen wetenschappelijke publicaties.

Het gaat jaarlijks om een miljard tot tweeënhalf miljard overtredingen. Vooral vleeskuikens en biggen hebben het zwaar te verduren doordat ze door hun gewicht nog amper kunnen lopen of hun staarten preventief worden weggebrand. Verder worden veel dieren ziek door vies drinkwater of de slechte luchtkwaliteit in de stal.

Volgens Hans Baaij, directeur van beide stichtingen, weet de overheid van de overtredingen. "De overheid is vaak opdrachtgever van de wetenschappelijke onderzoeken", licht hij toe.

"Het departement laat zelfs wel eens percentages in het rapport vervangen door termen als 'een substantieel aantal' waardoor de echte cijfers niet bekend worden."

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt in een reactie in de krant zich in sommige bevindingen te kunnen vinden, maar zet ook vraagtekens bij een aantal conclusies. Dat vleeskuikens zo zwaar zijn dat ze niet kunnen lopen, klopt volgens een woordvoerder niet.