AMSTERDAM - Burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen legt zijn functie per 1 januari neer. Dat heeft Offermanns dinsdagavond bekendgemaakt.

Hij neemt dit besluit naar aanleiding van de affaire rond de maandag opgestapte VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond. Daardoor staat de vertrouwensbasis tussen hem en de gemeenteraad ter discussie, concludeert Offermanns.

Offermanns was voorgedragen om burgemeester van Roermond te worden. Hij besloot maandag zich daarvoor terug te trekken. Van Rey zou vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure hebben doorgespeeld aan Offermanns.

Van Rey is wegens de ophef opgestapt als wethouder en Eerste Kamerlid. Zijn VVD heeft zich teruggetrokken uit het college van burgemeester en wethouders in Roermond.

'Na overleg'

Locoburgemeester Jo Dejong van Meerssen zei dinsdagavond dat Offermanns liefst was aangebleven als burgemeester. Maar na overleg met een afvaardiging van de raad besloot hij dinsdag toch op te stappen. ''Bij de raad ontbrak het vertrouwen'', zei Dejong, die overigens ontkende dat Offermanns tot opstappen is gedwongen.

Offermanns legt zijn taken per direct neer, maar blijft formeel aan tot 1 januari, aldus Dejong. Hij noemde het gebeuren een drama voor Offermanns en zijn gezin. ''Het zijn geen leuke dagen geweest de afgelopen vier dagen'', vatte Dejong de emoties van alle betrokkenen samen.

De landelijke VVD liet weten dat de afweging om af te treden een zaak is tussen de gemeenteraad en de burgemeester. Het besluit om af te treden wordt door de VVD gerespecteerd.