MAASTRICHT - Drie leden van een familie uit Sittard die wordt verdacht van de moord op twee Irakezen, willen als getuigen verklaringen afleggen tijdens een reconstructie.

Dat maakten hun advocaten dinsdag tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Maastricht bekend. De lichamen van de twee mannen zouden zijn opgelost in zoutzuur en door het riool zijn gespoeld.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de familie L. in de zomer van 2009 in het Duitse Tudderen de 24-jarige Alan Gergeri vermoord en in augustus 2011 de 29-jarige Mouhammed al-Jader. Beide lijken zijn volgens de aanklager opgelost in een ton met zoutzuur.

Dagelijks werd in de ton geroerd, om het proces van oplossen te versnellen. De vloeibare resten van de twee mannen zouden over kleine emmers zijn verdeeld en weggespoeld.

Plaatsen delict

De rechtbank in Maastricht beslist donderdag of er een reconstructie wordt gehouden en waar die zal plaatsvinden. De plaatsen delict zijn in Duitsland en België. Voor een reconstructie zouden de verdachten dus misschien naar het buitenland moeten, wat juridische problemen kan opleveren. Mogelijk worden de plaatsen delict daarom nagebouwd in Nederland.

De familie L. bestaat uit vader Hub, moeder Els, de zonen Michel en Maurice, en dochter Rachelle. De dochter is nog voortvluchtig, de overige gezinsleden zitten vast. Ron van K., een vriend van de familie, zou hebben meegeholpen om het lijk van al-Jader te laten verdwijnen. Hij heeft inmiddels verklaringen afgelegd, de familie L. heeft tot dusver gezwegen.

Al-Jader was de vriend van Rachelle en zou voortdurend geld hebben geëist, omdat hij op de hoogte zou zijn van criminele activiteiten van de familie. Asielzoeker Gergeri zou Maurice, de jongste zoon van het gezin L., hebben verkracht.

Forensisch experts doen nog steeds onderzoek naar bewijzen in de zuurmoordzaak. Het Openbaar Ministerie verwacht begin januari de resultaten daarvan te ontvangen.