EINDHOVEN - De politie is in het zuiden van het land bezig met een grote drugsactie. Op 20 plaatsen zijn of worden invallen gedaan, onder meer in Eindhoven, Maastricht en Valkenswaard. 

Dinsdagochtend zijn tot dusver vier aanhoudingen verricht, meldde de politie Brabant Zuid-Oost. Over de identiteit van de verdachten is nog niets bekendgemaakt.

Het gaat om een internationaal drugsonderzoek, waar 200 mensen van onder meer de landmacht, het Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst aan meedoen. Ook de Duitse en Deense politie werken mee.

De actie is gericht tegen verdachten van handel in soft- en harddrugs, witwassen en het organiseren van drugstransporten. ''De invallen vinden plaats in woningen, bedrijven en een bosperceel'', aldus een politiewoordvoerster. ''De actie begon rond 07.00 uur en gaat vermoedelijk nog de hele dag duren.''

Hennep

Het onderzoek is in 2011 begonnen in Duitsland met een onderzoek naar handel in hennep. Tijdens een drugstransport werden destijds al twee Duitsers aangehouden.

Eerder dit jaar werden in verband met de zaak twee inwoners van Valkenswaard aangehouden in Denemarken. Ze werden op heterdaad betrapt in een drugslaboratorium.

De politie ziet deze mannen als hoofdverdachten. Ze zitten vast in Denemarken en worden daar berecht, aldus de politie.