AMSTERDAM - In Dronten zijn maandag twee vliegtuigjes gecrasht. Daarbij zijn twee personen om het leven gekomen, bevestigen de brandweer en de KLPD.

De twee dodelijke slachtoffers zaten in hetzelfde toestel.

De twee gewonden die in het andere toestel zaten, zijn met traumahelikopters naar het ziekenhuis gebracht. Eén naar het VU medisch centrum in Amsterdam en de ander naar Zwolle. De aard van de verwondingen is nog niet bekend.

Beide toestellen liggen in een weiland, enkele honderden meters bij elkaar vandaan. Op de Zeeasterweg zijn meerdere brandweerwagens en ambulances aanwezig. De weg ligt dicht bij de start- en landingsbaan van Lelystad Airport.

Volgens Omroep Flevoland konden de hulpdiensten maar moeilijk bij de toestellen komen omdat de akker door de vochtige aarde moeilijk begaanbaar is.

Aanleiding

Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding van het ongeluk is geweest, maar de twee toestellen zijn naar alle waarschijnlijkheid tegen elkaar aan gevlogen.

Tegen Omroep Flevoland zei een ooggetuige dat de piloten aan het stuntvliegen waren. Daarbij zouden ze tegen elkaar zijn gevlogen.

De twee vliegtuigjes maakten een zogenoemde 'fotovlucht'. Beide toestellen waren van hetzelfde bedrijf, zei een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten. De twee dodelijke slachtoffers zaten in het toestel waar vanuit de foto's van het andere toestel werden gemaakt.

Wings of Holland

Beide toestellen waren van hetzelfde bedrijf, Wings over Holland. De vliegtuigjes, een General Avia F22 en een DA40, waren opgestegen vanaf Lelystad Airport. In de lucht raakten ze elkaar en stortten naar beneden. De toestellen kwamen terecht in een akker aan de Zeeasterweg en lagen ongeveer 300 tot 400 meter uit elkaar.

Of de slachtoffers in dienst zijn van Wings over Holland is onbekend. Het bedrijf blijft dinsdag dicht. Wings over Holland is een trainingsinstituut voor de Nederlandse luchtvaart en doet tevens aan verhuur.

In augustus stortte in Biddinghuizen een stuntvliegtuigje van Wings over Holland neer. Daarbij kwam toen de piloot, een 50-jarige man uit Nieuwegein, om het leven.

De luchtvaartpolitie van het KLPD stelt een onderzoek in. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is met twee teams aanwezig om onderzoek te doen op de locatie van de twee neergestorte vliegtuigjes.

Zeeasterweg in Dronten:


Grotere kaart weergeven

Heeft u foto's van de vliegtuigcrash?

Bekijk de lezersfoto's van de crash op de special van NUfoto