Zuivering Raalte mogelijk lang buiten gebruik

ZWOLLE - Het kan lang gaan duren voor de rioolwaterzuiveringsinstallaie (rwzi) in Raalte weer volop gebruikt kan worden. In een nabezinktank van de rwzi zijn zondag door een explosie brokstukken puin terechtgekomen.

Het was maandag nog niet duidelijk of de voor de waterzuivering noodzakelijke tank daardoor langdurig buiten gebruik blijft.

Dat heeft waterschap Groot Salland maandag laten weten. Het schap denkt alvast na over een oplossing om het zuiveringsproces toch op gang te houden, aldus een woordvoerder.

Opruimen

Het waterkwaliteitszorgbedrijf KIWA heeft maandag opdracht gekregen om te onderzoeken waardoor het gebouw zondagmorgen kon exploderen.

Maar voor het KIWA aan de slag kan, moet eerst het terrein worden opgeruimd en schoongemaakt. Dat kost tijd, zodat het resultaat van het onderzoek van KIWA niet op zeer korte termijn te verwachten valt, stelt het schap.

Er was kort voor de ontploffing een melding van een gaslek in het gebouw. Voordat inspecteurs ter plaatse waren, explodeerde het gebouw al. Brokstukken en puin liggen tot ver in de omgeving van de rwzi.

Normaal gebruik

Een deel van de rwzi is maandagochtend weer in gebruik genomen. Maar in elk geval de komende dagen blijven vrachtwagens het rioolwater afvoeren dat wordt geloosd op Raalte. Op drie plekken wordt vuil water uit de riolering gezogen om te voorkomen dat rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomt.

Op de rwzi in Raalte wordt per uur gemiddeld 275.000 liter afvalwater uit acht dorpen geloosd. De rioolpijpen hebben op dit moment volgens het schap voldoende buffercapaciteit om dit vuile water op te vangen.

Inwoners van de dorpen kunnen hun afvoeren normaal gebruiken en gewoon naar de wc gaan. Volgens het schap is de stank die zondag in de wijde omgeving werd geroken, maandag verdwenen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie