'Gezinsmoord Schalkwijk heeft enorme impact'

HOUTEN - De ongeveer 2000 inwoners van het Utrechtse Schalkwijk zijn geschokt en verbijsterd over het drama dat zondagochtend plaatshad in het dorp.

Een vader doodde zijn vrouw en zijn twee dochters en daarna zichzelf. ''De impact is enorm op deze gemeenschap", aldus Jos de Bruin, bestuurder en directeur van de plaatselijke St.Michielschool, waar de jongste van de twee dochters naar toe ging.

Ook op College De Heemlanden, waar de oudste dochter op school ging, en op het gemeentehuis van Houten, waar de moeder werkte, is maandagochtend geschokt gereageerd.

Op de basisschool in Schalkwijk zijn maandagochtend aan het begin van de schooldag alle 225 kinderen met hun ouders opgevangen door de directie.

Ook hulpverleners van de GGD waren aanwezig. Volgens De Bruin was vooral onder de ouders de behoefte groot om het verdriet met elkaar te delen. De laatste ouders vertrokken daar rond 11 uur.

Ook heeft de directie een stiltehoek ingericht met kaarsen en een foto van het vermoorde 11-jarige meisje. Kinderen kunnen daar een kaartje of tekening achterlaten.

Of de school met leerlingen naar de begrafenis van het kind gaat, was maandag nog niet bekend. De school overlegt daarover met de nabestaanden.

Geschokt

Op het gemeentehuis in Houten was het personeel maandagochtend ''verward en vreselijk geschokt”, zo omschrijft een medewerkster van de gemeente Houten. De naaste collega’s van de vermoorde vrouw zijn 's ochtends vroeg opgevangen.

Om 12.00 uur is er een bijeenkomst voor alle medewerkers. Ook is er een condoleanceregister voor de collega's neergelegd. Of er een condoleanceregister wordt geopend voor inwoners van de gemeente is nog niet duidelijk.

Voor de klasgenoten van de oudste dochter was er maandagochtend ook een bijeenkomst en een aangepast lesrooster. ''Dit verschrikkelijke nieuws heeft veel impact op ons allen”, aldus de directrice van de school in een reactie op internet.

Een zoon en broer van het vermoorde gezin was niet thuis op het moment van het drama. Hij is opgevangen door de politie.

Identificatie

De politie Midden-Nederland is nog steeds bezig met de identificatie van de vier slachtoffers. Dat zei een politiewoordvoerder maandagochtend.

Identificatie is ''erg lastig door verschillende omstandigheden''. Wat die precies zijn, wil de woordvoerder niet vertellen, behalve dat meespeelt dat er brand heeft gewoed. ''Ook al klopt het in onze onderbuikgevoelens, we kunnen nog steeds niet met 100 procent zekerheid vaststellen wie wie is", aldus de woordvoerder.

Ook het forensisch onderzoek in de boerderij aan de Lekdijk in Schalkwijk is maandag nog in volle gang. De politie verwacht dinsdag pas meer duidelijkheid te hebben over wat er precies heeft plaatsgevonden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie