Inspectie laakt begeleiding gezin Terwolde

UTRECHT - Hulpverleners hebben onvoldoende aandacht gehad voor de veiligheid van twee jongetjes (7, 10) die begin dit jaar door hun moeder in Terwolde om het leven zijn gebracht met een overdosis medicijnen.

Hoewel er meerdere signalen waren van veiligheidsrisico's voor de kinderen, hebben Bureau Jeugdzorg Rotterdam noch de gezinsbegeleidster van Stek Jeugdhulp daar actie op ondernomen.

Dat concludeert de Inspectie Jeugdzorg maandag in een rapport over het drama. Volgens de inspectie was de gezinsbegeleidster zo intensief betrokken bij het gezin, dat zij onvoldoende professionele afstand kon houden. De moeder raakte bij het drama zwaargewond, maar overleefde. Zij geldt als verdachte van de moord op haar kinderen.

Begeleiding

Het gezin uit Spijkenisse kreeg al sinds 2010 begeleiding voor de kinderen. Dat ging volgens de hulpverleners goed, maar toen vader en moeder in de zomer van 2011 besloten te gaan scheiden, stapelden de problemen zich op.

Zowel de vader als een buurvrouw trok aan de bel over de veiligheid van de kinderen, die bij hun moeder woonden. De moeder meldde dat de vader zijn kinderen mishandelde en bedreigde. Maar volgens de inspectie is er geen risicotaxatie gemaakt, noch namen Jeugdzorg of Stek structurele maatregelen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Waarschuwen

Toen de moeder en haar nieuwe vriend in december besloten om naar een stacaravan in Terwolde te verhuizen, waarschuwden verschillende hulpverleners haar dat het allemaal te snel ging. Met de vader was geen contact meer.

Het was moeilijk om een afspraak met hem te maken. De gezinsbegeleidster zei achteraf dat ze erg loyaal was aan de moeder, bang was voor de vader en ''te veel in het systeem van moeder zat.'' Ze kreeg volgens de inspectie onvoldoende ondersteuning van haar werkgever.

Na de verhuizing stokte het contact met de moeder ook. Op 9 oktober heeft de rechtbank in Zutphen de zaak voor het eerst behandeld. Toen bleek dat de moeder op internet heeft gezocht naar dodelijke medicijncombinaties om haar kinderen en zichzelf van het leven te beroven. De rechtszaak is aangehouden voor nader onderzoek. Een nieuwe datum voor de zitting is nog niet bekend.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie