AMSTERDAM - In het Utrechtse Schalkwijk heeft een man zondagochtend zijn gezin en daarna zichzelf om het leven gebracht. Dat gebeurde op een boerderij aan de Lekdijk.

Uit het eerste politieonderzoek blijkt dat de man zijn vrouw en twee dochters doodde, daarna de boerderij in brand stak en zichzelf van het leven beroofde.

Volgens de politie ging het om een samengesteld gezin. Een zoon van de vrouw was niet thuis op het moment van het drama. Hij staat wel op het adres ingeschreven. De politie heeft na de ontdekking van de moord wel contact met hem gehad.

Omwonenden maakten zondagochtend rond half 9 melding van een brand in de boerderij. Tijdens het blussen werden volgens een politiewoordvoerder de lichamen gevonden. Ook werd toen duidelijk dat er geweld was gebruikt. Daarop is een groot onderzoek in gang gezet in en rond de boerderij.

De Lekdijk, een vrij afgelegen weg in het dorp, werd afgesloten. De brand richtte op het oog niet veel schade aan, voor zover dat van buitenaf te zien was.

Sporen

De politie hield gezien de sporen al snel rekening met een familiedrama, zoals een woordvoerder het noemde. De politie sluit uit dat een buitenstaander verantwoordelijk was voor de de doden.

Een woordvoerder wilde over de toedracht alleen kwijt dat er geen vuurwapen is gebruikt. De vier lichamen waren nog in de woning aanwezig tijdens het urenlange forensisch onderzoek.

De twee meisjes zijn geboren in 1997 en 2001, aldus de politie. Het gezin woonde nog niet lang in de boerderij die pas dit voorjaar werd verkocht.

In Schalkwijk, dat valt onder de gemeente Houten, wonen een paar honderd mensen. Bij de afzettingen op de dijk waren vrijwel geen omstanders.

Bekijk hier de eerste beelden: