AMSTERDAM - Florian Moosbrugger, de Oostenrijker die in februari prins Friso begeleidde bij zijn noodlottige skitocht, wordt niet vervolgd.

Dat meldt de Krone Zeitung op gezag van de Oostenrijkse justitie.

De Oostenrijker Florian Moosbrugger (42) was aanvankelijk aangeklaagd wegens het ongeluk in februari. De twee vrienden hadden bij het skiën een lawine veroorzaakt en prins Friso werd toen bedolven door de sneeuw, waardoor hij lange tijd geen zuurstof kreeg.

Justitie seponeert de zaak omdat zowel Florian als Friso ervaren skiërs waren. ''Ze wisten dat er bij het skiën op diepe sneeuw buiten de piste een lawine kan ontstaan'', aldus een woordvoerder. Florian en Friso droegen om die reden ook bepaalde bescherming.

Koningin Beatrix had de vriend van Friso al niets kwalijk genomen na het ongeval. Ze toonde juist veel medeleven met hem en zijn moeder. In Lech wordt met opluchting gereageerd. Burgemeester Ludwig Muxel vindt het terecht dat hotelierszoon Florian niet wordt vervolgd.

Hechte band

De band met de Nederlandse koninklijke familie blijft hecht, ook na het ongeluk. ''De band is juist nog hechter geworden'', zei de burgemeester. De koninklijke familie komt al tientallen jaren in Lech voor de wintersport.