AMSTERDAM - Het is sinds het schietdrama in Alphen aan den Rijn een stuk lastiger geworden om in Nederland een wapenvergunning te krijgen. 

Dat blijkt uit door de politie aan NU.nl verstrekte gegevens.

Een vergunning is verplicht voor bezitters van vuurwapens. Ze worden vooral verstrekt aan jagers en schietsporters, die op één vergunning vaak meerdere wapens mogen bezitten. Elk jaar moet de vergunning worden verlengd, anders verliest de houder het recht op een wapen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maakte in april 2012 al bekend dat het in Nederland niet langer mogelijk is om een vergunning te krijgen voor 'aanvalsgeweren'. Dit zijn semiautomatische vuurwapens zoals de AR-15

In de nasleep van de schietpartij in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011 ontstonden felle discussies over wapenbezit in Nederland. Vergunninghouder Tristan van der Vlis schoot op die dag zes mensen en zichzelf dood in winkelcentrum de Ridderhof. Daarnaast verwondde hij nog eens zeventien personen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat in een reactie tegenover NU.nl weten dat het stelsel van wapenverloven na Alphen is herzien. "Er zijn inderdaad maatregelen genomen. Het hele proces voor de aanvraag van een vergunning is herzien. Ook zijn de onaangekondigde thuiscontroles verscherpt en worden risicofactoren beter in achting genomen."

Meer weigeringen

Uit de gegevens blijkt er in 2012 tot 1 oktober op elke 124 aanvragen 1 verzoek is geweigerd. In 2011 was dit nog 1 weigering op de 230 aanvragen. In 2010 werd er van elke 239 aanvragen 1 geweigerd.

In totaal zijn in de eerste 9 maanden van 2012 12.511 vergunningen verleend. 102 aanvragers kregen geen vergunning. Over heel 2011 kregen 75 aanvragers een negatief antwoord van de politie.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. Op Bigwobber kunt u de gegevens zelf inzien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Afname

Ook het totaal aantal wapenvergunningen in Nederland neemt af. Waren er in 2011 nog 77.983 personen met een vergunning voor één of meerdere wapens, tot 1 oktober 2012 zijn er 57.633 personen van wie de vergunning is verlengd of die een nieuwe vergunning hebben verkregen.

Over heel 2012 zou dat met het huidige tempo van aanvragen of verlengingen neerkomen 76.844 personen met een wapenverguning. Een afname van 1139 personen. 

Meer intrekkingen

De politie trekt ook elk jaar meer vergunningen in. Deze trend werd verder versterkt als gevolg van het drama in Alphen. Ook in 2010 werden al 28 meer vergunning ingetrokken dan 2009. Tot 1 oktober 2012 raakte al 280 personen hun vergunning kwijt.

Over 2011 deed de politie in totaal 224 intrekkingen. Dit betekent dat 1 op de 206 houders zijn vergunning moest inleveren. In 2009 was dit nog 1 op 730 vergunninghouders.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. Op Bigwobber kunt u de gegevens zelf inzien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ameland

Van de vier grootste steden wonen in Den Haag de meeste personen met een wapenvergunning. 0,17 procent van inwoners van deze gemeente is houder. In Amsterdam is dit 0,15 procent, gevolgd door Rotterdam (0,14 procent) en Utrecht (0,13 procent).

Daarmee ligt het aantal houders in de grote steden onder het landelijk gemiddelde. 0,34 procent van de inwoners van Nederland heeft een wapenvergunning. Koploper is de gemeente Ameland, waar 2,49 procent van de inwoners een vergunning heeft. In Alkmaar wonen met 0,06 procent van inwoners de minste vergunninghouders.

Klik op de gemeenten om de percentages te zien. Bekijk hier de spreadsheet met gemeenten, aantal vergunningen en aantal inwoners. Op Bigwobber kunt u de gegevens zelf inzien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen