AMSTERDAM - De deur van de Kunsthal in Rotterdam stond tijdens de kunstroof in de nacht van maandag op dinsdag waar 7 kunstwerken werden ontvreemd niet op het nachtslot.

Dat zeggen beveiligers van het museum vrijdag in Metro. Volgens de krant is het daardoor goed mogelijk dat de daders hulp van binnenuit hebben gehad.

De daders kwamen volgens de beveiligers binnen via de zogeheten flippermethode, waarbij een stuk hard, buigzaam plastic tussen de deurpost en de deur gestoken wordt. Het zou verklaren waarom geen braaksporen gevonden zijn.

Een woordvoerder van het museum wilde vrijdagochtend niet op de berichtgeving ingaan. Directeur Emily Ansenk zei echter tegen RTV Rijnmond dat het verhaal onzin is, maar wilde niet zeggen dat de deur wél op het nachtslot zat.

Volgens haar is er niet gesproken met beveiligers van de Kunsthal. Ze zei het verder vervelend te vinden dat in de media 'allerlei indianenverhalen' opduiken.

Ansenk noemde de beveiliging van het museum eerder deze week 'state of the art'. Volgens het museum is heel bewust is gekozen voor zogeheten technische beveiliging, wat inhoudt dat er 's nachts geen bewakers aanwezig zijn.

Nachtwerkers

In verband met de roof bij de Kunsthal in Rotterdam gaat de politie Rotterdam-Rijnmond actief mensen benaderen die ’s nachts werken en daarom mogelijk iets hebben gezien toen daar in de nacht van maandag op dinsdag zeven schilderijen werden gestolen.

Ook worden verplaatsbare borden rond het museum neergezet met daarin getuigenoproepen. ''Rechercheurs hebben in de ruime omgeving van de Kunsthal veel camerabeelden verzameld. Ook hebben wijkagenten een buurtonderzoek gedaan. Bekeken moet worden of dit bruikbare informatie oplevert’’, meldt politie Rotterdam-Rijnmond.

De politie wil de ‘nachtwerkers’ bereiken door flyers uit te delen. ''Te denken valt onder meer aan taxichauffeurs en medewerkers van het nabijgelegen ziekenhuis’’, aldus de politie, die zegt alle bruikbare tips te onderzoeken, maar nog meer informatie wil hebben.

Zo wordt er gevraagd naar foto’s en camerabeelden die bezoekers aan het museum mogelijk hebben gemaakt. ''Of zijn er andere zaken die mensen zijn opgevallen bij een bezoek aan de Kunsthal'', vraagt de politie zich af.

Beveiliging

Het AD meldt vrijdag dat de beveiliging eerder dit jaar al niet op orde zou zijn. Deze zomer werden er twee bezoekers door de beveiliging over het hoofd gezien, waardoor ze na sluitingstijd opgesloten kwamen te zitten in het museum, aldus de krant.

De ruimte waarin de bezoekers in werden opgesloten, was dezelfde ruimte als waarin de werken die deze week gestolen werden later zouden hangen. De twee opgesloten bezoekers vertellen in de krant dat nadat zij via de nooduitgang naar buiten zijn gegaan, ze nog tien minuten buiten hebben gestaan zonder dat de beveiliging iets opmerkte.

Perceptie

De kunsthal noemt het verhaal een 'kwestie van perceptie'. De beveiliging zou volgens protocol gehandeld hebben en binnen een minuut ter plekke zijn geweest.

De dieven kwamen binnen via een deur aan de achterkant van het gebouw aan de Westzeedijk en maakten in korte tijd zeven schilderijen buit. De doeken hebben een geschatte waarde van tussen de vijftig en honderd miljoen euro.