AMSTERDAM - De politie heeft vijftien tips binnengekregen over de grote kunstroof uit de Kunsthal maandagnacht in Rotterdam. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Of de tips ook bruikbaar zijn, kan een politiewoordvoerder niet meteen zeggen. "Ze zijn in ieder geval het rechercheren waard", zegt hij.

De eerste tips kwamen al tijdens de uitzending binnen. De politie hoopt nog meer informatie binnen te krijgen. Getuigen wordt gevraagd zich te melden.

De politie heeft twintig rechercheurs op de diefstal gezet van de zeven schilderijen. Een dusdanig groot team rechercheurs wordt normaal alleen op moordzaken gezet.

Weer open

De Rotterdamse Kunsthal is woensdag, een dag na de grote kunstroof, weer open voor publiek. Het museum heeft de zeven lege plekken opgevuld met andere schilderijen. Dat heeft directeur Emily Ansenk woensdagochtend gezegd op Radio 1.

"De lege plekken zijn opgevuld met nieuwe werken die ook behoren tot de collectie van de Triton Foundation", laat Ansenk weten. Ook zijn enkele wanden aangepast en herschikt. Welke schilderijen daarvoor in de plaats zijn gehangen, wil de Kunsthal niet zeggen omdat de directie geen nadruk wil leggen op de zeven 'nieuwe' werken.

Op de plek waar een van de dinsdag gestolen schilderijen (van Henri Matisse) hing, hangen nu twee andere schilderijen: van Camille Pissaro 'Boerenvrouw werkend in het veld' en van Maurice Denis 'De mystieke druivenoogst'.

Op de rails

Door het museum woensdag gewoon weer open te gooien, denkt Ansenk de situatie weer op de rails te krijgen. "We kunnen door. Het is ook de wens van deze tentoonstelling om de kunstwerken te laten zien."

De belangstelling voor een bezoek aan de expositiehal, waaruit dinsdag zeven topstukken werden gestolen, viel woensdagochtend vooralsnog tegen. Maar tegen het middaguur werd het steeds drukker. Er waren aanvankelijk meer journalisten dan bezoekers. 

Dinsdagnacht werden bij de roof in totaal zeven doeken meegenomen. Het gaat om schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Lucian Freud, Meyer de Haan en twee van Claude Monet.

De totale waarde wordt geschat tussen de vijftig en honderd miljoen euro.

Beveiliging

Ansenk wil net als dinsdag verder niet ingaan op mogelijke scenario's en de beveiliging van de Kunsthal. Wel zegt ze ervan uit te gaan dat het een geplande overval is. "Er is over nagedacht. Ze wisten verdomd goed wat ze van de muur trokken."

De directeur stelde dat de beveiliging van de Kunsthal ''absoluut adequaat'' was. Volgens haar voldoet de Kunsthal aan alle internationale normen op beveiligingsgebied.

Aangetast

De kunstroof heeft volgens Ansenk niet direct de naam van het museum aangetast. "De toekomst zal dat verder uitwijzen. Ik denk het niet. We hebben een goede reputatie."

Over het verloop van het onderzoek naar de inbraak kon Ansenk niets zeggen. Critici stelden dinsdag dat de schilderijen wel erg in het zicht hingen.

Maar volgens de directeur is dat een bewuste keuze geweest. De zaal ligt aan het Museumpark. Daardoor komt er daglicht binnen en is een deel van het werk van buiten te zien. Dat maakt het gebouw, een ontwerp van architect Rem Koolhaas, juist zo aantrekkelijk, aldus Ansenk.

Na het politieonderzoek stelt het museum een evaluatieonderzoek in. "Als er aanpassingen nodig zijn, gaan we die invoeren", besluit Ansenk.

Stoepborden

Om meer informatie te krijgen over de daders plaatst de politie stoepborden in de omgeving van de kunsthal. Ook worden mensen die in de nachtelijke uren werken, zoals taxichauffeurs en medewerkers van het nabijgelegen ziekenhuis, gericht benaderd tijdens flyeracties.

''Rechercheurs hebben in de ruime omgeving van de Kunsthal veel camerabeelden verzameld. Ook hebben wijkagenten een buurtonderzoek gedaan. Bekeken moet worden of dit bruikbare informatie oplevert’’, aldus de politie Rotterdam-Rijnmond.