ENSCHEDE - Justitie verdenkt leden van de motorclub Satudarah Chapter East van georganiseerde hennephandel en -teelt. 

Er zou een aanzienlijk aantal leden bij zijn betrokken. Dinsdag zijn bij een omvangrijke actie in Twente vijf mannen en een vrouw aangehouden.

In Almelo en Enschede heeft de politie drie hennepkwekerijen met honderden planten gevonden. Deze kwekerijen zijn ontmanteld. Bovendien vond de politie in drie woningen in Enschede vuurwapens.

Ook is beslag gelegd op vier motoren, 5 kilo hasj en 13.000 euro contant geld, aldus een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

'Faliekante mislukking'

advocaat Robert Speijdel zegt dat er ''niks van belang'' is gevonden bij de invallen in een aantal panden in Twente, die dinsdag de hele dag hebben geduurd. Volgens hem is de actie van politie en justitie ''een faliekante mislukking'' geworden.

''Bijzonder bevreemdend machtsvertoon'', aldus de raadsman. Volgens hem is er geen enkel Satudarahlid aangehouden.

Militairen

De politie viel onder andere binnen bij het clubhuis van Satudarah aan de Parkweg in Enschede. Er zijn 164 opsporingsambtenaren ingezet en 16 militairen die gespecialiseerd zijn in het opsporen van verborgen ruimtes.

Vorige maand hield de regiopolitie Twente een aantal verdachten aan dat betrokken zou zijn bij grootschalige hennephandel. In de woning van één van hen werd de administratie van een netwerk van hennepkwekerijen in beslag genomen.

Deze man is tevens lid van de motorclub. De vondst van de administratie was de directe aanleiding voor de actie dinsdag in Twente.

Verdachten

In september hield de politie ook verdachten aan in Apeldoorn en Wateringen. Deze verdachten zouden betrokken zijn bij meer dan 10 professionele plantages op verschillende plekken in het land, aldus de parketwoordvoerder. Dinsdag is in Epe (Gelderland) de administratie van de motorclub in beslag genomen.

Justitie denkt dat de recente verbouwing van het clubhuis in Enschede mogelijk is gefinancierd met opbrengsten van de hennephandel.

De aangehouden mannen en de vrouw worden verdacht van deelnemen aan een criminele organisatie, diefstal van stroom voor de kwekerijen en witwassen van misdaadgeld. Raadsman Speijdel vindt dat het Openbaar Ministerie lijdt aan ''fixatie op deze club''.