HARDERWIJK - Verontreiniging op een van de productielijnen in Griekenland is de oorzaak van de salmonellabesmetting van de gerookte zalmproducten van de firma Foppen.

De besmetting kon optreden door een ontwerpfout van de zogeheten zalmschalen. Die bleken kwetsbaar voor het opnemen en vasthouden van een bacteriële verontreiniging. Dat liet Foppen dinsdag weten.

Zalmschalen worden gebruikt in het mechanische productieproces en werden sinds 6 maanden gebruikt. De schalen met de zalm gaan over de lopende band bij de verwerking van de vis.

Voortaan gebruikt Foppen zalmschalen voor eenmalig gebruik. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de maatregelen die door Foppen zijn genomen om herhaling zijn voorkomen.

Hervat

Foppen heeft inmiddels de productie van gerookte zalm weer hervat. Klanten krijgen weer geleverd.

De Salmonella Thompson-bacterie heeft mogelijk een derde dodelijke slachtoffer geëist. Dat meldde dinsdag een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het zou gaan om een 76-jarige man die een paar weken geleden is gestorven nadat hij zalm van het bedrijf Foppen had gegeten. Eerder werd al bekend dat twee ouderen waren overleden.Tot nu toe zijn in Nederland zeker 550 mensen ziek geworden door de besmette zalm.