BILTHOVEN - De Salmonella Thompson-bacterie heeft mogelijk een derde dodelijke slachtoffer geëist.

Dat zei een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag naar aanleiding van berichten in de media over nog een salmonelladode. Het zou gaan om een 76-jarige man die een paar weken geleden is overleden.

''De familie heeft ons gemeld dat deze man overleden is en dat hij besmet was met de Salmonella Thompson-bacterie.

We hebben dit voorgelegd aan het ziekenhuis, maar we hebben niet officieel bevestigd gekregen dat de bacterie de doodsoorzaak is'', aldus de woordvoerder.

Nieuwe cijfers

Donderdag komt het RIVM met nieuwe cijfers over het aantal besmettingen met de bacterie door het eten van zalm die besmet was met de salmonellabacterie. Voorlopig heeft het RIVM het over minimaal 550 zieken en twee doden.

Er bestaat geen meldingsplicht voor individuele infecties met salmonella. Daarom kan het RIVM naar eigen zeggen niet garanderen dat het een volledig overzicht heeft van alle ziekte- en sterftegevallen die zijn veroorzaakt door deze bacterie.

Oorzaak

Verontreiniging op een van de productielijnen in Griekenland is de oorzaak van de salmonellabesmetting van de gerookte zalmproducten van de firma Foppen.

De besmetting kon optreden door een ontwerpfout van de zogeheten zalmschalen. Die bleken kwetsbaar voor het opnemen en vasthouden van een bacteriële verontreiniging. Dat liet Foppen dinsdag weten.

Zalmschalen worden gebruikt in het mechanische productieproces en werden sinds 6 maanden gebruikt. Voortaan gebruikt Foppen zalmschalen voor eenmalig gebruik.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de maatregelen die door Foppen zijn genomen om herhaling zijn voorkomen.