ROTTERDAM - In de Rotterdamse Kunsthal heeft in de nacht van maandag op dinsdag een kunstroof plaatsgevonden, waarbij 7 schilderijen zijn buitgemaakt. 

Het gaat om werken die een 'aanzienlijke waarde' vertegenwoordigen, bevestigde de politie dinsdagmiddag.

De recherche en forensische experts doen onderzoek. De politie kreeg van een beveiligingsbedrijf 's nachts een melding dat er een inbraakalarm ging bij het museum.

Het gaat om de volgende schilderijen: Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971), Henri Matisse: ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919), Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901), Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901), Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1888), Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 - ’91), Lucian Freud: ‘Woman with Eyes Closed’ (2002)

Beelden van de Kunsthal na de roof:

Triton Foundation

In het museum lopen verschillende tentoonstellingen. Zo staan er onder meer bronzen beelden en een aantal avant-gardistische werken uit de collectie van de Triton Foundation.

De gestolen schilderijen zijn op het werk van Meyer de Haan na onderdeel van de collectie van de Triton Foundation die in de Kunsthal hing.

De woordvoerster van de Kunsthal bevestigde tegenover Radio 1 eveneens dat het om schilderijen uit deze collectie gaat. "De zaal waar deze collectie hangt is afgesloten in verband met het onderzoek, maar het gaat zeer waarschijnlijk om werken met een grote waarde."

Pijnlijk

Oud-directeur van de Kunsthal Wim van Krimpen liet aan Radio 1 weten dat veel schilderijen uit de collectie van de Triton Foundation, die momenteel in het museum hangen, een waarde van 1 miljoen euro of meer vertegenwoordigen.

Bovendien is de collectie van een particulier, wat de roof extra pijnlijk maakt. Volgens Van Krimpen is het voor de dieven uiterst moeilijk om de werken op de markt te brengen, omdat ze zo bekend zijn.

Jubileum

De directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk, noemt de kunstroof "heftig". Ze vliegt dinsdagochtend terug naar Rotterdam, nadat zij in het buitenland van het nieuws op de hoogte werd gebracht. Aan de telefoon onthield zij zich van verder commentaar.

De Kunsthal viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en pakte daarom extra uit met exposities. Het museum is dinsdag de hele dag gesloten.

Onverkoopbaar

Gestolen kunst is vrijwel onverkoopbaar. Volgens Jop Ubbens, algemeen directeur van veilinghuis Christie's in Amsterdam, zou het wel een hele ''domme actie'' zijn als de 7 schilderijen uit de Kunsthal zijn geroofd om er geld voor te krijgen op de markt. ''Niemand wil daarmee in aanraking komen.''

De kunstwerken kunnen ook in opdracht zijn gestolen, stelt Ubbens. ''Dan komen ze ergens aan de muur en zie je ze nooit meer terug.''

Ook is het mogelijk dat sprake is van een soort ''ontvoering van schilderijen''. ''Het meest waarschijnlijke is dat ze gestolen zijn om er losgeld voor te krijgen. Door bijvoorbeeld 1 miljoen euro te vragen voor een schilderij van Matisse.''

Geschokt

De directeur reageert geschokt op de diefstal. ''Je moet met je poten van andermans spullen afblijven.'' Kunst die bij het veilinghuis wordt aangeboden, ondergaat altijd een controle. Volgens hem staat alles wat gestolen is in computerbestanden, op internet en in catalogi.

''Verder werken we samen met het Art Loss Register in Engeland, dat alles bijhoudt wat wereldwijd op de markt komt.''

Databank

Ook in Nederland is de politie bezig een databank voor gestolen kunst op te zetten, weet Ubbens. Hij pleit ervoor hier meer mankracht op te zetten om ervoor te zorgen dat geroofde werken uit musea of van particulieren niet langer ondergronds verdwijnen.

Dankzij oplettendheid van Christie's kon onlangs nog een grote schilderijenroof bij een bejaarde vrouw uit Bilthoven in 1999 worden opgelost. In januari kreeg het veilinghuis een schilderij aangeboden dat argwaan wekte bij kunstspecialisten.

De politie werd ingeschakeld die na nader onderzoek twee verdachten op het spoor kwam en vijf van de zeven gestolen kunstwerken terugvond. De schilderijen hadden toentertijd een waarde van bijna 3 miljoen gulden.

Triton Collectie

De Triton Collectie is de privécollectie van de Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling van ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken in bezit heeft van zo'n 170 invloedrijke kunstenaars uit de periode 1860-1970.

De privéverzameling is de afgelopen 20 jaar opgebouwd door de Rotterdamse havenbaron en kunstverzamelaar Willem Cordia. Na zijn overlijden vorig jaar op 70-jarige leeftijd kwam de kunstcollectie in handen van de familie. Cordia kwam jarenlang terug op de lijst van 500 rijkste Nederlanders van zakenblad Quote. Zijn vermogen werd vorig jaar geschat op 330 miljoen euro.

De verzameling van de Triton Foundation behoort tot de 200 belangrijkste particuliere collecties in de wereld. Tijdens de expositie in de Kunsthal, die loopt tot en met 20 januari, is voor het eerst een groot deel van de collectie voor het publiek te zien.

Deskundigen bekritiseren politie bij opsporing kunstrovers