HAARLEMMERMEER - André Kuipers is maandag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Dat gebeurde tijdens een huldiging in zijn woonplaats Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer. De Nederlandse astronaut was al Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Kuipers, die van 23 december tot 1 juli in het internationale ruimtestation ISS verbleef, werd maandag ook benoemd tot ereburger van Haarlemmermeer.

In Vijfhuizen gaf hij een uitgebreide presentatie over zijn ervaringen. Scholieren van zeven scholen uit Haarlemmermeer mochten daarna vragen stellen. Daarnaast werd een korte film vertoond en waren er optredens van een dansgroep en een koor.

Experimenten

Geen Europeaan was ooit zo lang aan een stuk in de ruimte. Kuipers deed er tientallen wetenschappelijke experimenten. Zo keek hij naar zijn energieverbruik, maakte hij echo's van zijn bloedvaten en hart, en foto's van zijn netvlies. Voor het publiek deelde hij foto's via Twitter en beschreef hij zijn ervaringen op zijn weblog.

Op 20 juli keerde Kuipers onder grote publieke belangstelling terug in Nederland. Hij werd als een held onthaald op Schiphol. Op 30 augustus was zijn officiële ontvangst, op de boulevard van Noordwijk.

Kuipers was in 2004 anderhalve week in de ruimte. Na die missie werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.