RIJSWIJK - Slechts 1 op de 370 Green Cards die wereldwijd worden verloot door de Verenigde Staten, gaat naar een Nederlander.

Daarmee hebben we een enorm kleine kans in vergelijking met inwoners van landen als Nigeria, Oekraïne en ook Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van het Department of Homeland Security van de VS.

Een Green Card is een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd voor de VS en erg gewild. De bewijzen worden onder andere per loterij verdeeld.

Er zijn voor deze loterij slechts 55.000 Green Cards per jaar beschikbaar, om zo de immigratie te beperken. Als Nederlander heb je wereldwijd gezien maar 0,076 procent kans om een Green Card voor de Verenigde Staten te krijgen.

Grotere kans

Inwoners van 72 landen ter wereld hebben een grotere kans op een permanent visum. Nigeria voert de lijst aan met een winkans van ruim 3 procent.

Volgens de woordvoerster van de Amerikaanse ambassade wordt 80 procent van de visa verstrekt aan Afrikaanse en Europese landen. Geen enkel land kan meer dan 7 procent van het totaal van de visa - oftewel 3500 visa - krijgen. Nederland krijgt er dit jaar slechts 149.

De precieze reden voor deze uiterst magere oogst voor Nederland durft de woordvoerster niet te geven. Bij de ambassade vermoeden ze dat het te maken heeft met de regionale spreiding van de visa.

''De visa worden regionaal verstrekt en vanuit elke regio komen er minder immigranten naar de Verenigde Staten.’’ Een aantal Europese landen - zoals Oekraïne, Rusland, Turkije, Duitsland en Roemenië - heeft echter een erg hoge winkans en dus krijgen zij veel visa die voor Europa bedoeld zijn.

Geringe winkans

Ondanks de geringe winkans, stijgt het aantal Nederlanders dat zich inschrijft voor de loterij. Zo schreven zich dit jaar bijna 10.000 mensen in, 5 jaar terug was dat nog maar een kleine 9000.

Mensen kunnen ook een Green Card krijgen door lang te werken in de VS of door er te trouwen. Via die weg wisten nog eens 1085 Nederlanders een permanent visum voor de VS te bemachtigen. Ook dat aantal is een stuk lager dan een aantal jaar terug. Ter vergelijking, in 2005 wisten nog 1815 Nederlanders een kaart te krijgen via deze weg.