ROTTERDAM - Als Tanja Nijmeijer in Nederland komt, kan ze ook hier worden berecht voor haar daden in Colombia.

Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam maandag. ''Als dat al zou gebeuren, is dat wel afhankelijk van hoe de kaarten zijn geschud'', aldus de woordvoerder.

Ook kan ze worden uitgeleverd aan een land dat haar zoekt vanwege misdaden tegen eigen burgers.

Nijmeijer is eind vorig jaar in de Verenigde Staten in staat van beschuldiging gesteld, onder meer voor betrokkenheid bij de ontvoering en gijzeling van Amerikanen en deelname aan een terroristische organisatie. Maar ook Colombia zoekt haar vanwege terroristische activiteiten.

Vredesverdrag

Uit de onderhandelingen in Noorwegen moet duidelijk worden hoe de Colombiaanse regering omgaat met de FARC-soldaten als het tot een vredesverdrag komt.

Vorig jaar stelde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en justitie) nog dat een actie van Nederland om Tanja Nijmeijer aan te houden de opsporing van de Nederlandse niet dichterbij brengt. Hij antwoordde dat op het verwijt van voormalig CDA-Tweede Kamerlid Coskun Çörüz dat de Nederlandse regering te weinig helpt om Nijmeijer op te pakken.

Aanhoudingsbevel

Çörüz wilde dat Nederland een internationaal aanhoudingsbevel uit zou geven om te helpen bij de opsporing van de Nederlandse.

Opstelten stelde geen acties te willen ondernemen die niet tot enig resultaat leiden. Nederland staat in nauw contact met de Verenigde Staten en Colombia over de zaak.