AMSTERDAM - Drie verdachten zijn maandag veroordeeld tot straffen tot 3,5 jaar cel voor het prostitueren van een 14-jarig zwakbegaafd meisje.

Het kind, dat was weggelopen uit een instelling waar zij onder toezicht was gesteld, werd begin 2010 minstens twee weken geprostitueerd. De rechtbank in Arnhem heeft een vierde verdachte vrijgesproken.

Een 23-jarige man uit Nijmegen, een van de hoofdverdachten, kreeg de zwaarste gevangenisstraf opgelegd. Hij heeft het meisje in de prostitutie gebracht en verdiende geld aan haar werkzaamheden. De man is ook veroordeeld voor het hebben van seks met een minderjarige.

Een 27-jarige Arnhemmer kreeg tweeënhalf jaar cel opgelegd. Deze man maakte op verzoek van de Nijmegenaar seksadvertenties waarin het meisje werd aangeboden en zette ze op internet. Later nam hij de rol van pooier van het meisje over.

Een 45-jarige Arnhemmer die seks had met het slachtoffer is veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Een 26-jarige Arnhemmer werd vrijgesproken. Deze man heeft het meisje naar Zevenaar vervoerd, waar hij een slaapplaats voor het kind had geregeld. De rechtbank acht echter niet bewezen dat hij op dat moment wist dat hij meehielp met het prostitueren van de 14-jarige.

De opgelegde straffen zijn iets lager dan geëist, onder meer omdat de veroordeelden geen of geen relevant strafblad hebben. De vier vonnissen vormen het slotstuk van de mensenhandelzaak, waarin in april al vier medeverdachten werden veroordeeld tot celstraffen variërend van acht maanden tot drie jaar.