UTRECHT - Bedrijf Foppen wist al een paar dagen dat ook zalm verwerkt in salades mogelijk besmet was met de Salmonella Thompson bacterie, voordat het publiek hierover geïnformeerd werd.

Dat blijkt uit een verklaring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Op 1 oktober hoorde de NVWA dat het niet alleen mis was met de gerookte zalm van het bedrijf, maar ook met de zalm in salades. Dat was op een maandag. Foppen is toen meteen geïnformeerd, zegt de NVWA.

De volgende dag, dinsdag 2 oktober, heeft Foppen de salades toegevoegd aan de lijst met terug te halen artikelen. Weer een dag later is het publiek hierover geïnformeerd, pas 2 dagen later dus.

Twee ouderen zijn overleden nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. Zeker 550 mensen zijn er ziek door geworden.

Een woordvoerder van Foppen zei maandag dat het bedrijf niet wil reageren en nog druk bezig is met eigen onderzoek.