DEN HAAG - De vredesbesprekingen in Oslo bieden moeder Hannie en de familie Nijmeijer kans op een weerzien met dochter Tanja, die namens de Colombiaanse rebellenbeweging FARC deel uitmaakt van de onderhandelingsdelegatie.

''Ik gun het haar moeder en zussen van harte en ik kan me niet anders voorstellen dat het ook gaat gebeuren", zegt prof. Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Rijksuniversiteit in Leiden en directeur Centre for Terrorism and Counterterrorism in Den Haag.

Moeder Hannie zal in elk geval alles doen om Tanja in Oslo in haar armen te sluiten. ''Ik zet de hele wereld op zijn kop om jou te vinden", zei ze twee jaar geleden in de IKON-documentaire Dichter bij Tanja.

''Dat is in elk geval een positieve kant van de vredesbesprekingen in Oslo", aldus Bakker. ''Het zal trouwens één van de weinige keren zijn dat ze Tanja nog zullen zien. Zij kan het voorlopig vergeten in het centrum van Denekamp rond te lopen."

Bakker volgt het nieuws rond de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering op de voet. Deze week beginnen die in Noorwegen. Tanja Nijmeijer (34) is op het laatste moment namens de oudste guerrillabeweging ter wereld toegevoegd aan de onderhandelingsdelegatie.

Amnestie

Hoewel de FARC en Nijmeijer een vrijgeleide krijgen voor hun reis naar de Noorse hoofdstad, is het volgens hem niet aannemelijk dat Tanja gebruik kan maken van een amnestieregeling. Tanja Nijmeijer sloot zich in 2002 aan bij de Colombiaanse guerrillabeweging.

''Het is uitgesloten dat ze onderweg van Oslo naar Colombia een tussenstop maakt in Denekamp", zegt Bakker. Volgens hem kunnen de Amerikaanse beschuldigingen (terrorisme, moord, ontvoering en drugshandel) niet zo maar worden weggepoetst. Nederland moet haar in dat geval uitleveren.

Amerikaanse verkiezingen

Bakker wijst ook op de Amerikaanse verkiezingsstrijd. President Barack Obama noch zijn tegenstander Mitt Romney kunnen het zich veroorloven mee te werken aan een generaal pardon voor de FARC-strijders, onder wie Tanja Nijmeijer.

''De strijd tegen drugs en tegen terrorisme gaat door. Bovendien is de FARC nauw verbonden aan de Venezolaanse president Hugo Chavez, een erkend tegenstander van de VS.’’

Weerzien

Filmmaker Leo de Boer, die in 2010 samen met moeder Hannie en zus Marloes in Colombia op zoek ging naar Tanja voor de IKON-documentaire Dichter bij Tanja, weet niet of de familie wel zo happig is op een weerzien.

''Het is voor de familie een lijdensweg, een slepende affaire’’, zegt De Boer. ''Ik heb het gevoel dat ze er een beetje klaar mee zijn. Elk halfjaar is er weer groot nieuws rond haar en bloeit de hoop op een hereniging op.’’

De Boer ziet haar niet zo snel terugkeren in haar geboorteplaats Denekamp. Daarvoor is Tanja naar zijn zeggen te veel vergroeid geraakt met de situatie in Colombia. Ook hij noemt de Amerikaanse aanklachten als complicatie.

Mark Gonsalves

De Amerikaan Marc Gonsalves, die 5,5 jaar werd gegijzeld door de FARC, heeft Tanja Nijmeijer in zijn boek openlijk beschuldigd. ''Ze vond het leuk om ons te vertellen dat we geëxecuteerd zouden worden", schrijft hij onder meer.

Filmmaker De Boer denkt daarom dat Nijmeijer na een eventuele amnestie gedwongen is om voor altijd in Colombia te blijven.