DEN BOSCH - Een drugsverdachte gaat vrijuit, omdat in het hoger beroep vijf ordners van het politiedossier zijn kwijtgeraakt.

Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde daarom dat het Openbaar Ministerie (OM) de man niet kan vervolgen, omdat hij door het ontbreken van de stukken geen eerlijk proces meer heeft. Dat staat in een maandag gepubliceerde uitspraak.

De rechtbank had de man eerder nog veroordeeld tot 5 jaar celstraf omdat hij rond de eeuwwisseling ongeveer 54 kilo heroïne zou hebben gesmokkeld.

Het is onduidelijk hoe de stukken precies zijn verloren. De stukken zijn op 18 maart 2005 van het OM naar de onderzoeksrechter gestuurd.

Op enig moment bleek deze rechter-commissaris niet over het complete dossier te beschikken.

Tevergeefse zoekacties

Uit het arrest blijkt dat er nog tevergeefs verschillende zoekacties bij zowel de rechtbank in Breda, bij het OM en bij het hof hebben plaatsgevonden.

Een paar weken geleden kwam op een zitting aan het licht dat bijna 2500 dossier pagina's die ontbreken, niet meer zijn te achterhalen. Deze ordners handelden onder meer over rechtshulpverzoeken en de antwoorden daarop.

Daaronder bevonden zich onder meer processen-verbaal over de onderschepping van het drugstransport in Calais in Frankrijk.

Omdat de stukken kwijt zijn en niet meer te achterhalen, had het OM al om de eigen niet-ontvankelijkheid gevraagd. Ook de verdediging had gevraagd om die reden de vervolging te staken.