ECHTELD - Tijdens opnamen voor het tv-programma Schatgraven van TV Gelderland is zondag een door de schilder Piet Mondriaan gemaakt portret op tafel gekomen.

Het portret is uit 1896 en is gemaakt in de periode dat Mondriaan studeerde aan de kunstacademie van Amsterdam. Dat meldde Omroep Gelderland.

De geportretteerde is een kind van 5 jaar, de opa van de huidige eigenaar. Het figuratieve schilderij is al die tijd in de familie gebleven en nooit in de openbaarheid gekomen.

Het is geschilderd naar een foto die de familie ook nog steeds heeft. Mondriaan leefde van 1872 tot 1944 en werd wereldberoemd door zijn latere abstracte werk van strakke lijnen en gekleurde vakken.

Echtheid

De Mondriaan is op echtheid gecontroleerd door kenner Joop Joosten, aldus Omroep Gelderland. De eigenaar wil liever niet dat de waarde van het schilderij bekend wordt, maar volgens taxateur Mark Haasnoot ''kun je er een hele aardige auto van kopen.”

Haasnoot zegt dat de familie wist dat het een Mondriaan was. De huidige eigenaar wilde echter zekerheid met een stempel van goedkeuring.

De uitzending waarvoor zondag in kasteel Wijenburg in Echteld de opnamen werden gemaakt, is in november te zien op TV Gelderland.