AMSTERDAM - Een oproep tot een Project X-feest in Amstelveen is zaterdagavond door slecht weer en een politiemacht op weinig uitgelopen.

Dat laat de gemeente zondag weten. De gemeente had er weinig over naar buiten gebracht om te voorkomen dat er aandacht aan zou worden gegeven. Op het laatste moment werd een noodbevel afgekondigd.

Op Facebook was een oproep gedaan naar een feest in de wijk Middenhoven te komen. Zo'n 650 jongeren hadden aangegeven te komen. Via Twitter riep de gemeenten jongeren zaterdag op niet te komen.

Toch verzamelden enkele tientallen jongeren zich in kleine groepjes, maar zij werden meteen weggestuurd door de politie. Zo is volgens de gemeente voorkomen dat zich een grotere groep kon vormen.

Ellende

De oproep had voor een hoop ellende kunnen zorgen, stelt burgemeester Jan van Zanen in een verklaring. "Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig is alles rustig verlopen en zijn de jongeren, mede door het slechte weer, huiswaarts gekeerd."

Vorige maand liep een Project X-feest in het Groningse Haren uit de hand. De weken daarna werden op verschillende plaatsen Project X-feesten aangekondigd. Die werden in sommige gevallen met een noodbevel en extra politie de kop ingedrukt.