ROTTERDAM - De driedaagse civiel-militaire oefening in het centrum van Rotterdam heeft een brug geslagen naar de samenleving.  

Dat zei luitenant-kolonel Jan Vonk van 1 CIMIC bataljon uit Apeldoorn zaterdag tijdens de afsluiting van de oefening Borculo.

Ongeveer 200 militairen en reservisten zagen zich geconfronteerd met een situatie na een grote overstroming. Doel was om samen met andere organisaties de samenleving na zo’n ramp weer te laten draaien. De commandant van het bataljon was zeer tevreden over de bijzondere oefening.

''Door de grote medewerking van de gemeente, waterschappen, andere lokale overheidsorganisaties, omwonenden, rollenspelers, de media-aandacht en de inzet van de militairen en burgerspecialisten is onze jaarlijkse bataljonsoefening een groot succes geworden. Ook de bijzondere oefenlocatie heeft zeker aan dit succes bijgedragen", aldus Vonk.

Lokale bevolking

Brigadegeneraal Hans van Griensven van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL), de brigade waarvan 1 CIMIC Bataljon deel uitmaakt, stelde dat de oefening een grote winst is voor het civiel-militaire werk: ''Het kan immers niemand zijn ontgaan dat 1 CIMIC Bataljon midden in de samenleving heeft geoefend. Onze ‘core-business’ is militair optreden in dienst van ons land. En Nederland is dat méér dan waard.”

Tijdens een militaire operatie zoals deze werkt de krijgsmacht veelal samen met de lokale overheid, burgerorganisaties en de lokale bevolking.