AMSTERDAM - De bewoners van de ongeveer dertig huizen in Bozum die donderdagavond en vrijdagochtend zijn ontruimd na een brand, mogen zaterdag weer naar huis.

Uit onderzoek is gebleken dat het asbest dat donderdagavond vrijkwam bij de brand niet in hun huizen is terechtgekomen, laat een woordvoerder van de gemeente Littenseradeel weten.

Na de brand, die woedde in een autoloods, dwarrelde asbest neer in vier straten. De 103 bewoners van die straten werden vervolgens door de brandweer uit hun huizen gehaald.

De meesten van hen zijn vrijdagnacht opgevangen door vrienden en familie. Voor enkele mensen heeft de gemeente opvang geregeld.

Schoon

De gemeente heeft de bewoners zaterdagochtend opgebeld met het nieuws dat ze weer naar huis kunnen. De bewoners van de straten It Oerd en It Blaukeesje kunnen meteen al naar huis, maar de bewoners van De Havens en De Pôlle moeten nog even wachten tot de straten vrij zijn van asbest. Een gespecialiseerd bedrijf is druk bezig de wegen schoon te maken.

De tuinen en daken zijn nog niet schoon, benadrukt de Friese gemeente. Bewoners wordt geadviseerd daar nog niet te komen.