AMSTERDAM - Twee ouderen zijn overleden nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet bij de twee sterfgevallen een verband met de bacterie die in gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk is aangetroffen.

De slachtoffers waren beide boven de 80. Bij een van hen is het zeker dat de salmonellabacterie de doodsoorzaak was, bij de ander moet dat nog worden bevestigd, zei directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zaterdag.

Ziek

Tot nu toe zijn in Nederland zeker 550 mensen ziek geworden door de besmette zalm. Van hen zijn er ongeveer 200 opgenomen in een ziekenhuis. Op basis van het grote aantal patiënten door de uitbraak en vaste rekenmodellen schat het RIVM dat er uiteindelijk 17 mensen aan de besmetting kunnen overlijden.

De uitbraak heeft het RIVM verrast. De sterfgevallen komen echter niet onverwacht. Vaak gaat het om ouderen die bovenop andere ziekten besmet raken met de salmonellabacterie en dan diarree krijgen en uitdrogen. Het is dan niet altijd zeker of iemand door de salmonellabesmetting is overleden, zei Coutinho.

Geen bevestiging

Foppen Paling en Zalm kan de sterfgevallen nog niet bevestigen en weet ook nog niets over de feitelijke toedracht en omstandigheden ervan.

''Ervan uitgaande dat de feiten zijn zoals nu in de media weergegeven, verdriet Foppen deze uitkomst in zeer hoge mate. Onze gedachten en gevoelens gaan uit naar hen die hier direct bij betrokkenen zijn. Uit respect voor wat zij nu meemaken en voor hun privacy zal Foppen vooralsnog geen verder commentaar geven'', stelde het bedrijf zaterdag in een verklaring.

Supermarkten

Alle zalmproducten die besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson, zijn inmiddels uit de winkels gehaald. Het RIVM waarschuwt mensen er wel voor dat ze mogelijk nog besmette zalm in de vriezer of de koelkast hebben liggen. Die moet worden weggegooid. De zalm die nu in de supermarkt ligt, is wel goed, aldus het RIVM.

Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van.